DISTRIBUIȚI

Creșterea prețurilor la alimente și la combustibil se adaugă la nemulțumirile preexistente

Isus a spus că omul nu trăiește numai cu pâine. Cu toate acestea, lipsa ei îi face pe oameni furioși. Ultima dată când lumea a suferit un șoc al prețurilor alimentelor, ca cel de astăzi, a contribuit la declanșarea primăverii arabe, un val de revolte care a destituit patru președinți și a dus la războaie civile oribile în Siria și Libia. Din păcate, invazia Ucrainei de către Vladimir Putin a schimbat din nou piețele de cereale și energie. Și astfel, tulburările sunt inevitabile și anul acesta.

Creșterea prețurilor la alimente și la combustibil este cea mai chinuitoare formă de inflație. Dacă prețurile mobilei sau smartphone-urilor cresc, oamenii pot amâna o achiziție sau pot renunța la ea. Dar ei nu se pot opri din mâncat. De asemenea, costurile de transport sunt incluse în fiecare bun fizic și majoritatea oamenilor nu pot merge cu ușurință la serviciu. Deci, atunci când alimentele și combustibilul devin mai scumpe, standardele de viață tind să scadă brusc. Durerea este cea mai intensă pentru locuitorii orașelor din țările sărace, care cheltuiesc o mare parte din veniturile lor pe pâine și bilete de autobuz. Spre deosebire de oamenii din mediul rural, ei nu-și pot cultiva propriile culturi, dar se pot revolta.


Multe guverne doresc să uşureze povara, dar sunt îndatorate şi lipsite de numerar după pandemie de covid-19. Raportul mediu datoria publică/PIB al țării sărace este de aproape 70% și este în creștere. Țările sărace plătesc și dobânzi mai mari, care sunt în creștere. Unele dintre ele vor considera acest lucru nesustenabil. FMI spune că 41 de state se află în „debite grele” sau prezintă un risc ridicat de a face acest lucru.

Sri Lanka a devenit deja implicit și s-a topit în această situaţie. Mulțimi de oameni supărați și înfometați au dat foc vehiculelor, au invadat clădirile guvernamentale și l-au îndemnat pe președintele lor să-l demită pe primul ministru, care este fratele său. Au izbucnit revolte în Peru din cauza nivelului de trai și în India din cauza unui plan de a tăia unele locuri de muncă pe viață în armată, care deranjează atunci când atât de mulți tânjesc după securitate. Pakistanul își îndeamnă cetățenii să bea mai puțin ceai pentru a economisi valută. Laos este în pragul default-ului. Furia față de prețul vieții a contribuit, fără îndoială, la alegerea de către columbieni a unui președinte radical de stânga pe 19 iunie.

The Economist a construit un model statistic pentru a examina relația dintre inflația prețurilor la alimente și la combustibil și tulburările politice. Dezvăluie că ambele au fost din punct de vedere istoric buni predictori ai protestelor în masă, revoltelor și violenței politice. Dacă constatările modelului nostru continuă să fie valabile, multe țări se pot aștepta la o dublare a tulburărilor sociale în acest an.

Riscul cel mai mare este în locurile care erau deja precare: țări precum Iordania și Egiptul care depind de importurile de alimente și combustibil și au finanțe publice șocante. Multe astfel de locuri sunt guvernate prost sau opresiv. În Turcia, șocul ofertei a accelerat inflația ruinantă cauzată de politica monetară neîntreruptă. În întreaga lume, strângerea costului vieții se adaugă la nemulțumirile oamenilor și crește șansa ca aceștia să iasă în stradă. Este mai probabil ca acest lucru să devină violent în locurile cu o mulțime de bărbați tineri singuri, subangajați. Pe măsură ce puterea lor de cumpărare scade, mulți vor ajunge la concluzia că nu își vor permite niciodată să se căsătorească și să aibă o familie. Frustrați și umiliți, unii vor simți că nu au nimic de pierdut dacă se alătură unei revolte.

Un alt mod în care inflația poate destabiliza societățile este prin stimularea corupției. Când salariile nu țin pasul cu prețurile, oficialii cu rude nevoiașe consideră că este și mai tentant să stoarcă bani de la cei neputincioși. Acest lucru îi înfurie pe cei care sunt pradă. Amintiți-vă că declanșarea primăverii arabe a fost sinuciderea unui vânzător ambulant tunisian, care și-a dat foc pentru a protesta împotriva cererilor constante de plăți din partea polițiștilor murdari.

Dacă tulburările se răspândesc în acest an, s-ar putea adăuga la durerea economică. Investitorilor nu le plac revoltele și revoluțiile. Un studiu arată că un focar mare de violență politică reduce de obicei un punct procentual din PIB 18 luni mai târziu. Prejudiciul este mai mare atunci când protestatarii sunt supărați atât pentru politică, cât și pentru economie combinate.

Prevenirea exploziilor viitoare va fi greu de făcut. Un început bun ar fi eliminarea politicilor care descurajează producția de alimente, cum ar fi controlul prețurilor și restricțiile la export. Fermierii din țări precum Tunisia lasă pământul fertil nearat pentru că trebuie să-și vândă recolta statului pentru o miză. Guvernele ar trebui să lase fermierii să culeagă ceea ce seamănă. De asemenea, mult mai puține cereale ar trebui arse ca biocombustibil.

Mai multe țări cer colace de salvare (bail-outs). Instituțiile financiare internaționale trebuie să atingă un echilibru dificil. A spune nu ar putea însemna haos – și poate face rău pe lungă durată. Dar la fel ar putea salva guvernele nefericite, prin înrădăcinarea unor politici proaste și nesustenabile. Organisme precum FMI, ai cărui negociatori au sosit în Sri Lanka și Tunisia în această săptămână, ar trebui să fie generoase, dar să insiste asupra reformelor. Ei ar trebui să continue să monitorizeze cu atenție cum sunt cheltuiți banii lor. Și ar trebui să acționeze rapid. Cu cât toată această furie este lăsată să se deterioreze, cu atât este mai probabil să explodeze. ■