DISTRIBUIȚI
GdS

Lideri şi deputaţi europeni i-au adus luni seara un ultim omagiu italianului David Sassoli, „un european mândru”, decedat săptămâna trecută, cu puţin timp înainte de sfârşitul mandatului său de preşedinte al Parlamentului European, relatează AFP, potrivit agerpres

Preşedintele Consiliului European, belgianul Charles Michel, a salutat în David Sassoli „un european mândru”, „tot timpul orientat spre ceilalţi”, animat de „idealuri de justiţie socială şi solidaritate”.


Citește și : ‘Partygate’ continuă în UK! BoJo caută măsuri pentru a scăpa ‘basma curată’ din tot scandalul

În afară de calitatea acestuia de responsabil politic, el a descris o personalitate „călduroasă, impregnată de simplitate, autentică, surâzătoare şi fermă”.

„Inspirai respect în mod natural, în pofida funcţiei tale”, a declarat el în faţa unui portret al lui David Sassoli, sub care depusese un buchet imens de trandafiri albi.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care va pronunţa miercuri la Strasbourg un discurs pentru a lansa preşedinţia franceză semestrială a Consiliului UE, a exprimat un „sentiment de admiraţie” pentru „un om de o bunăvoinţă rară, ale cărui surâs, idealuri şi viziune erau suficient de mari pentru un continent”.

El a salutat un „arhitect fervent” al construcţiei europene şi a subliniat angajamentul pentru „dialog” al lui David Sassoli cu ţările din Balcani şi din sudul mediteraneean.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, absentă la ceremonie din motive sanitare, a ţinut să evoce într-un discurs transmis media „pasiunea” lui David Sassoli pentru Europa şi democraţie.

Ea a amintit de asemenea angajamentul din tinereţe al lui David Sassoli la Roma pentru memoria „Trandafirilor albi”, un grup de luptători germani din rezistenţă împotriva nazismului.

„Lupta lui David pentru democraţie, libertate şi statul de drept au fost o sursă de inspiraţie pentru noi toţi. Lupta sa a fost un far al speranţei”, a declarat Enrico Letta, fost şef al guvernului italian şi prieten apropiat al lui David Sassoli.

Ales deputat european în 2009, vicepreşedinte al Parlamentului în 2014, iar apoi preşedinte în 2019, David Sassoli s-a stins din viaţă la 11 ianuarie, la vârsta de 65 de ani, la câteva zile după spitalizare.

Citește și : Tonga este RUPTĂ de lume după erupţia vulcanică şi tsunami

El mai fusese internat într-un spital toamna trecută pentru o pneumonie care l-a ţinut departe de Parlamentul European timp de mai multe săptămâni.

Mandatul său se încheia în această lună. la jumătatea legislaturii de cinci ani. Parlamentul European urmează să-i aleagă marţi susccesorul.