DISTRIBUIȚI

Un tribunal din Istanbul a ordonat eliberarea a 30 de muncitori şi sindicalişti care se aflau în arest, în aşteptarea procesului, de aproape trei luni, după ce au protestat faţă de condiţiile precare de muncă pe şantierul noului aeroport din Istanbul, relatează joi agenţia dpa, potrivit agerpres.

Curtea a impus restricţii de călătorie în cazul acuzaţilor şi le-a ordonat să se prezinte săptămânal la poliţie până la următorul termen al instanţei, 20 martie, a afirmat miercuri seara avocatul protestatarilor, Necdet Okcan.


Citeşte şi: Două avioane ale armatei americane s-au ciocnit pe coasta Japoniei

Cinci muncitori sunt încă la închisoarea Silivri din Istanbul, aşteptând să fie eliberaţi în cursul zilei de joi după îndeplinirea formalităţilor.

”Acuzaţiile împotriva lor erau oricum vagi şi motivate politic. Nu existau motive rezonabile pentru a ţine atât de mult timp aceste persoane în detenţie înainte de începerea procesului”, a declarat Okcan.

Pe şantierul aeroportului din Istanbul s-au înregistrat în ultimii cinci ani 52 de accidente soldate cu morţi, potrivit unor cifre oficiale.

Citeşte şi: Un cutremur puternic a lovit paradisul indonezian

Şaizeci şi unu de muncitori şi sindicalişti au compărut miercuri în faţa justiţiei la Istanbul în legătură cu demonstraţiile împotriva condiţiilor precare de lucru pe şantierul aeroportului.

Treizeci şi unu dintre ei au fost arestaţi în septembrie când forţele de securitate au recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru încetarea protestelor. Ceilalţi 30 au fost eliberaţi în aşteptarea procesului.