DISTRIBUIȚI

Un tribunal japonez a anulat vineri aprobarea care a permis reactivarea a două reactoare ale centralei nucleare Oi, de la Kukui (în vestul ţării), prima decizie de acest fel de când au fost înăsprite normele de securitate după accidentul nuclear survenit la Fukushima în martie 2011, relatează vineri agenţia EFE, potrivit agerpres.

Tribunalul districtului Osaka a decis astfel în urma unei plângeri formulate de 130 de rezidenţi care au cerut anularea aprobării pe care Autoritatea de Reglementare Nucleară (NRA) a acordat-o pentru reactoarele 3 şi 4 ale centralei, motivând că acest organism a subestimat magnitudinea maximă a unui potenţial cutremur care ar putea provoca un accident.


Citește și: Greg Meeks este primul preşedinte de culoare al Comisiei de politică externă din Camera Reprezentanţilor

Dar societatea energetică ce operează centrala, Kansai Electric Power, şi alte părţi implicate au semnalat că ar putea înainta recurs. În acest caz, sentinţa nu va fi aplicată până la pronunţarea unei hotărâri definitive. Ea ar putea avea însă un impact asupra operaţiunilor altor reactoare care vor funcţiona în baza noilor standarde de securitate.

Citește și: Adolf Hitler a fost ales consilier muncipial în Namibia

Reactoarele 3 şi 4 ale centralei Oi au fost inaugurate în anul 1991 şi, respectiv, 1993. După accidentul de la Fukushima ele au fost primele repuse în funcţiune în anul 2012, pentru o perioadă de trei luni, ca urmare a crizei de energie electrică în regiunea Kansai. Reactoarele 1 şi 2 ale aceleiaşi centrale au fost dezafectate.