DISTRIBUIȚI
publika.md

Tribunalul Districtual Lefortovsky a prelungit cu trei luni perioada arestului pe numele Carinei Ţurcan, o femeie originară din Republica Moldova, care are cetăţenie română, ce este acuzată de spionaj în favoarea Bucureştiului, informează agenția Tass, scrie Mediafax.

Măsura arestării a fost prelungit până la 14 februarie 2019, a declarat un judecător.


Citește și : Liberalii europeni și-au lansat campania cu mesaje împotriva naționaliștilor și populiștilor

Audierile au avut loc în spatele ușilor închise deoarece cazul include informații clasificate.

Carina Valerievna Ţurcan, angajată a companiei Inter RAO, este acuzată de încălcarea articolului 276 din codul penal, care se referă la spionaj, în sensul de trădare naţională. În conformitate cu legislaţia din Rusia, acuzaţia de spionaj se aplică numai străinilor, iar Ţurcan riscă până la 20 de ani de închisoare.

Carina Ţurcan, originară din Republica Moldova, a renunţat la cetăţenia moldovenească şi deţine cetăţenie română, potrivit unei surse diplomatice. MAE de la București a confirmat că acuzata deține cetățenia română.

Potrivit site-ului companiei, Ţurcan este membră a consiliului de administraţie al companiei Inter RAO din 2012, conducând pentru o perioada divizia geografică Moldova — Ucraina — România, potrivit platformei de stiri Sputnik.

Presa rusă scrie că Ţurcan a fost reţinută şi arestată de agenţii FSB pe 15 iunie. Agenţii au percheziţionat biroul şi locuinţa Carinei Ţurcan, iar „angajaţii companiei (Inter RAO) vor fi interogaţi în procesul penal ca martori”, mai relateză Sputnik. Arestarea ei a fost făcută publică abia pe data de 19 iunie.

Citește și : 35.000 de refugiaţi şi solicitanţi de azil în Malawi vor rămâne în curând fără hrană (ONU)

Citând surse anonime, cotidianul Kommersant scrie că Ţurcan avea legături cu un om de afaceri care colabora cu serviciile secrete din România, informează site-ul postului Radio Europa Liberă (RFE/RL).

Potrivit anchetatorilor, Țurcan ar fi fost recrutată în august 2004 de o agenție de informații din Republica Moldova. În 2015, Țurcan a transmis serviciilor moldovene „un document întocmit de Ministerul Energiei (de la Moscova), ce se referea la cooperarea internațională a companiilor ruse din domeniul energiei”.