DISTRIBUIȚI
Habertürk

Un tribunal din Istanbul a confirmat miercuri în apel condamnarea la închisoare pe viaţă pentru Osman Kavala, acuzat că a încercat să răstoarne guvernul turc, informează agenţia de presă Anadolu, preluată de AFP, potrivit agerpres.  

De asemenea, judecătorii au menţinut pedepsele de 18 ani de detenţie date la sfârşitul lui aprilie, în primă instanţă, pentru şapte coacuzaţi.


Citește și : Kievul se aşteaptă la întreruperi repetate de electricitate toată iarna

Om de afaceri şi filantrop, în vârstă de 65 de ani, Kavala a fost condamnat pentru că „a încercat să răstoarne guvernul” lui Recep Tayyip Erdogan, finanţând manifestaţiile antiguvernamentale supranumite „mişcarea Gezi” din 2013, iar ceilalţi şapte pentru că l-au susţinut.

Condamnarea lui mai poate face obiectul unui recurs în faţa Curţii de Casaţie a Turciei.

Arestat la sfârşitul lui 2017 şi aflat de atunci în detenţie, Osman Kavala a denunţat un „asasinat judiciar” în timpul procesului său, care a generat puternice tensiuni între Ankara şi cancelariile occidentale, care s-au mobilizat în favoarea lui.

Cei trei avocaţi ai lui Osman Kavala au subliniat în pledoariile lor lipsa de dovezi şi încrâncenarea puterii turce în acest proces-maraton eminamente politic.

Citește și : Ce conţine planul de pace al lui Zelenski

Detenţia pe viaţă a lui Osman Kavala este însoţită de o pedeapsă de siguranţă ce exclude orice reducere a acesteia.

Responsabili ai Consiliului Europei au somat în repetate rânduri Turcia să-l elibereze imediat pe Osman Kavala, după un verdict conform căruia Ankara a încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.