DISTRIBUIȚI

Un judecător federal a respins miercuri cererea preşedintelui Donald Trump şi a grupului său (trei din copiii săi şi Trump Organization) de a împiedica Deutsche Bank şi Capital One să comunice Congresului informaţiile solicitate, transmite joi AFP, potrivit agerpres.

Comisia de finanţe şi cea pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor au adresat băncii germane şi celei americane o solicitare de documente privind tranzacţiile preşedintelui Trump şi ale grupului său, Trump Organization.


Citeşte şi: The Times: Theresa May este aşteptată să demisioneze vineri

Democraţii din Congres sunt interesaţi de relaţia pe care Donald Trump a avut-o cu Deutsche Bank, una din puţinele bănci care au continuat să îi împrumute bani magnatului din domeniul imobiliar după o serie de solicitări de faliment din partea acestuia, în anii 1990.

Donald Trump, trei dintre copii săi implicaţi în afaceri şi mai multe din firmele sale s-au adresat justiţiei pentru a împiedica transmiterea acestor documente, susţinând că demersul are „doar o motivaţie politică”.

La încheierea şedinţei de miercuri a tribunalului din Manhattan, judecătorul federal Edgardo Ramos a respins această solicitare, deschizând astfel calea transmiterii documentelor către Congres.

Citeşte şi: Turcia se supune ordinelor venite de la Washington şi renunţă la petrolul iranian

Luni, ziarul New York Times a informat că Deutsche Bank a înăbuşit semnalările venite din partea propriilor angajaţi referitoare la Donald Trump şi la ginerele său Jared Kushner.

Potrivit New York Times, mai mulţi angajaţi ai Deutsche Bank specializaţi în depistarea operaţiunilor de spălare de bani au recomandat, în 2016 şi 2017, ca o serie de tranzacţii implicând firme controlate de Trump şi Kushner să fie semnalate ministerului american de finanţe, care supervizează şi luptă împotriva delictelor financiare, însă conducerea băncii germane a respins recomandările în acest sens. Deutsche Bank a dezminţit luni aceste informaţii.

Preşedintele american Donald Trump refuză în continuare să-şi facă publice declaraţiile fiscale, dar parlamentul statului New York a adoptat miercuri o lege care le-ar putea face publice, în pofida voinţei acestuia, autorizând administraţia fiscală să comunice Congresului o parte dintre aceste documente, relatează şi France Presse.

După un prim vot în camera superioară la începutul lunii mai, camera inferioară a parlamentului acestui stat, bastion democrat, a adoptat la rândul său textul, a confirmat un purtător de cuvânt al Adunării de la New York.

Textul – care autorizează trimiterea declaraţiilor de venit ale preşedintelui şi numeroşilor responsabili locali şi federali comisiilor parlamentare cu condiţia să existe ‘un scop legislativ clar şi legitim’ – mai trebuie semnat de către guvernatorul Andrew Cuomo, democrat de asemenea şi un critic al lui Trump, pentru a putea intra în vigoare.

În majoritatea statelor americane, un contribuabil trebuie să depună trei declaraţii: una la nivel federal, alta destinată statului în care domiciliază şi o a treia la administraţia fiscală din oraşul său.

Trimiterea în Congres, de către fiscul statului New York, a declaraţiilor fiscale ale miliardarului newyorkez oferă o prezentare generală – chiar dacă ele nu includ toate activităţile sale în afara statului New York – asupra veniturilor şi situaţiei sale fiscale, inclusiv în perioada recentă.

Democraţii continuă să denunţe refuzul fostului dezvoltator imobiliar şi ex-vedetei de reality show televizate publicarea declaraţiilor sale fiscale, aşa cum au făcut toţi predecesorii săi de 40 de ani.

La 7 mai, Trezoreria SUA a refuzat să transmită Congresului declaraţiile de venituri la nivel federal ale preşedintelui american.

Adoptarea acestui text miercuri confirmă faptul că statul New York doreşte să ajute Camera Reprezentanţilor de la Washington, controlată de democraţi, în bătălia sa cu preşedintele american. O luptă care virează spre un război deschis, democraţii evocând din ce în ce mai frecvent lansarea unei proceduri de destituire a preşedintelui republican.

Parlamentul de la New York adoptase deja marţi un alt text anti-Trump, permiţând procurorilor din stat să urmărească în justiţie persoanele care ar fi beneficiat de o graţiere prezidenţială la nivel federal, o măsură menită să-l împiedice pe preşedintele să-şi ‘albească’ apropiaţii.