DISTRIBUIȚI

Un tânăr de 24 de ani, cu cetăţenie dublă, găsit vinovat de ‘pregătirea unui atac terorist’ în Danemarca, a fost condamnat marţi de justiţia daneză la zece ani de închisoare şi la privarea de naţionalitatea daneză, potrivit AFP, scrie agerpres.  

Acuzatul, care deţine şi cetăţenie turcă, urmează să fie expulzat în Turcia, a informat tribunalul din Frederiksberg într-un comunicat.


Citește și : Pfizer pregăteşte o pastilă anti-COVID-19

Originar din Copenhaga, tânărul a fost arestat în aprilie 2020, imediat după ce achiziţionase o armă de foc şi muniţie, în timp ce era supravegheat de serviciul de contrainformaţii danez.

În cursul percheziţiei, poliţia a găsit în locuinţa acestuia un drapel al grupării jihadiste Statul Islamic.

Potrivit procurorului, care ceruse 12 ani de închisoare împotriva acestuia, tânărul achiziţionase ‘arme şi muniţii cu intenţia de a comite unul sau mai multe atentate teroriste’.

Expulzarea sa va fi însoţită de o interdicţie permanentă de intrare pe teritoriul danez.

Eventualele ţinte nu au fost date publicităţii.

‘Cred că el a stat în Turcia mai puţin decât mulţi danezi’, şi-a apărat clientul avocatul Rolf Gregersen în cursul audierii.

Citește și : UE deblochează 5,4 miliarde de euro pentru a ajuta statele membre

‘Danemarca trebuie să-şi asume responsabilităţi faţă de el, din moment ce i-a acordat cetăţenie daneză, şi nu doar să se limiteze la a-i lipi un timbru pe spate şi a-l trimite înapoi’, a insistat el, potrivit agenţiei daneze Ritzau.

Contrainformaţiile daneze, care au dejucat numeroase atentate în ultimii ani, consideră ameninţarea unui atentat la adresa ţării drept ‘serioasă’, la şase ani după un dublu atac având motivaţii islamiste la Copenhaga, soldat cu doi morţi.