DISTRIBUIȚI
risingsunchatsworth.co.za

Un tribunal suedez a condamnat joi la închisoare pe viaţă un elev cu vârsta de 18 ani, care a ucis în martie, cu un topor, două profesoare în liceul său, informează AFP, potrivit agerpres.

Tânărul a fost arestat la scurt timp după atac în instituţia sa de învăţământ, Latin School din oraşul Malmo, al treilea oraş al Suediei, situat în sudul acestei ţări. Liceul numără mai mult de o mie de elevi şi este cu profil artistic.


Citește și : Kamala Harris va participa la funerariile naţionale ale fostului premier japonez Shinzo Abe

„Sunt două crime foarte brutale şi victimele au suferit enorm”, a estimat judecătorul Johan Kvart într-un comunicat, adăugând că acest comportament al tânărului nu a putut fi perceput altfel decât „extrem de îngrozitor”.

Potrivit surselor judiciare, liceanul este cea mai tânără persoană condamnată la închisoare pe viaţă din istoria modernă a Suediei. Acest verdict intervine după modificarea unei legi ce prevedea pedepse mai uşoare pentru tinerii vinovaţi de crime grave.

Tribunalul din Malmo a anunţat că nu a putut determina motivaţiile clare pentru aceste crime.

Tânărul a recunoscut faptele şi a declarat la tribunal că el credea că nu are niciun loc în societate, însă îi lipsea curajul ca să se sinucidă şi se gândea că nu va ieşi viu din liceu.

O evaluare psihiatrică a arătat că tânărul suferea de tulburări din spectrul autist, însă potrivit tribunalului nimic nu indică faptul că el suferă de o „afecţiune psihiatrică gravă”.

Citește și :  Starea de sănătate a reginei Elisabeta a Marii Britanii îi alertează pe medici – VIDEO

Avocatul tânărului, Anders Elison, a pledat pentru o sentinţă mai blândă din cauza problemelor psihiatrice ale clientului său. El a declarat pentru o mass-media că intenţionează să înainteze apel.

În Suedia, o persoană condamnată la închisoare pe viaţă poate cere după zece ani de detenţie comutarea pedepsei sale în condamnare pe o durată specifică, ceea ce se acordă adesea. În practică, pedepsele la închisoare pe viaţă se limitează în medie la 16 ani de detenţie, potrivit serviciilor penitenciare suedeze.