DISTRIBUIȚI

 Puternicul taifun Trami se îndrepta vineri către extremitatea sudică a Japoniei, după care, potrivit estimărilor, îşi va continua drumul către principalele insule ale arhipelagului nipon, afectat deja de precipitaţii violente în această vară, informează AFP, potrivit agerpres.

Autorităţile avertizează asupra riscurilor legate de intensificări ale vântului (valuri înalte la ţărm, risc de prăbuşire a construcţiilor fragile) şi de precipitaţii (inundaţii, alunecări de teren).


Citeşte şi: Autorităţile britanice au identificat un al treilea agent rus, implicat în otrăvirea lui Serghei Skripal

Trami, care înaintează destul de lent în acest moment, îşi va accelera viteza de deplasare în orele care urmează. Ciclonul aduce cu sine rafale de vânt cu viteze de până la 162 km/h în centrul său şi de aproape 220 km/h la margini.

Cel de-al 24-lea taifun de anul acesta din Asia se afla vineri dimineaţa la sud-est de Okinawa unde va lovi ţărmul sâmbătă.

Potrivit estimărilor, se va îndrepta apoi în direcţia Kyushu, după care spre insula principală Honshu, traversând Japonia de la sud-vest la nord-est.

„Potrivit previziunilor, taifunul va traversa ţara în viteză maximă, aşa că cerem populaţiei să fie extrem de vigilentă”, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul agenţiei meteorologice nipone, Sakiko Nishioka.

Companiile aeriene au început să anuleze zborurile ca măsură de precauţie.

Citeşte şi: Un avion plin cu pasageri a ajuns în mare după o aterizare ratată – VIDEO 

O imagine cu taifunul surprinsă de pe Staţia Spaţială internaţională (ISS) arată amploarea fenomenului.

Taifunul Jebi, cel de-al 21-lea produs în regiune, a provocat decesul a 10 persoane în vestul arhipelagului, la începutul lui septembrie. Ciclonul a cauzat pagube materiale şi a pus în pericol, prin ridicarea nivelului apei, aeroportul din Osaka (Kansai International Airport), construit pe o insulă artificială.

Cu două luni înainte, precipitaţiile record din sud-vest au provocat inundaţii fără precedent şi alunecări de teren care au dus la moartea a circa 220 de persoane. Valul de ploi a fost urmat de o perioadă de caniculă extremă.