DISTRIBUIȚI
Mirror

Ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, a ordonat o examinare a modului de raportare a deceselor de COVID-19 în Anglia, după ce un grup de cercetători au afirmat că cifrele zilnice ar putea include persoane care au murit din alte cauze, transmit vineri AFP şi Reuters, scrie agerpres.

Modul în care calculează aceste cifre Public Health England (PHE), agenţia guvernamentală responsabilă cu gestionarea epidemiilor, le poate face să pară mai ridicate decât în alte părţi din Marea Britanie, susţin doi oameni de ştiinţă.


Citește și : India a depăşit pragul de 1 milion de cazuri de infecţii cu noul coronavirus

Marea Britanie este ţara europeană cel mai grav afectată de coronavirusul de tip nou, cu un bilanţ oficial al morţilor de peste 45.000. Guvernul a calificat însă comparaţiile internaţionale drept înşelătoare, întrucât ţările înregistrează în mod diferit decesele „de coronavirus”.

Potrivit lui Yoon Loke, de la UEA (University of East Anglia), şi lui Carl Heneghan, de la Oxford, Public Health England verifică notificările de decese într-o bază de date cu rezultate de teste pozitive, astfel încât o persoană decedată după ce a avut un test pozitiv poate fi înregistrată ca fiind decedată din cauza virusului.

Cu alte cuvinte, „un pacient care a fost testat pozitiv, dar a fost tratat cu succes şi a plecat din spital va fi considerat mort de COVID chiar dacă suferă un atac de cord sau este călcat de autobuz peste trei luni”, notează autorii studiului intitulat „De ce nimeni nu se poate vindeca niciodată de COVID-19 în Anglia – o anomalie statistică”.

Ministrul sănătăţii a cerut PHE să procedeze la o examinare urgentă a modului de raportare a statisticilor deceselor, pentru a aduce mai multă claritate cu privire la decesele legate de COVID-19, a anunţat ministerul într-un comunicat.

Când moare un pacient, este notificat registrul central al serviciului public de sănătate britanic NHS, iar lista tuturor cazurilor confirmate de contaminare cu coronavirusul de tip nou este revizuită zilnic pentru a verifica dacă au murit pacienţi.

Citește și : Trump nu a exclus ‘nimic’ în ceea ce priveşte China

Dar „PHE nu pare să ţină cont de data rezultatului testului de COVID, nici de faptul că o persoană a fost tratată cu succes şi a fost externată. Orice persoană testată pozitiv la COVID şi care moare ulterior, indiferent de cauză, este inclusă în cifrele deceselor de COVID ale PHE”, remarcă autorii studiului.

Aceştia subliniază că este timpul să se „repare această eroare statistică ce duce la o exagerare a deceselor asociate COVID” şi propun să se ţină cont doar de decesele din spitale, survenite în 21 de zile de la un test pozitiv.