DISTRIBUIȚI
News in 24

Un student a fost ucis sâmbătă la Kinshasa de un poliţist care l-a acuzat că nu purta mască în timp ce filma, în contextul în care Republica Democratică Congo (RDC) se confruntă cu un al treilea val de COVID-19, au declarat duminică martori şi mass-media, potrivit agerpres.  

”Colegul nostru Honore Shama, student la Facultatea de Litere a Universităţii din Kinshasa, realiza o filmare în cadrul stagiului său de practică în comedie. Un poliţist i-a cerut să poarte masca în timpul filmării”, a declarat pentru AFP Patient Odia, colegul său care a asistat la incident.


Citește și : ‘Efect Draghi’: un adevărat boom de rezervări la vaccinare, în Italia

”În pofida explicaţiilor sale şi după ce i-a arătat masca, poliţistul, supărat că aştepta mai degrabă să primească bani, l-a acuzat că opune rezistenţă şi l-a împuşcat de la mică distanţă”, a adăugat el.

Alte mărturii au fost, de asemenea, adunate de Top Congo, un post de radio bine cunoscut în RDC, precum şi de mai multe instituţii media online.

”Poliţia a arestat doi poliţişti, prezenţi în timpul incidentului provocat de colegul lor poliţist iresponsabil care a fugit, precum şi pe şeful secţiei de poliţie din Bel Air a Mont Ngafula. Căutările continuă pentru a-l găsi pe poliţistul fugar”, a declarat pentru AFP generalul Sylvano Kasongo, şeful poliţiei din Kinshasa.

Purtarea măştii este obligatorie, sub sancţiunea unei amenzi de 10.000 de franci congolezi (5 dolari). Dar în Kinshasa, poliţiştii sunt acuzaţi în mod regulat de hărţuire şi de faptul că încasează banii din amenzi fără a elibera chitanţe.

Citește și : SUA condamnă atacurile talibanilor împotriva foştilor translatori afgani

De la începutul pandemiei, în martie 2020, în RDC s-au înregistrat 47.786 de cazuri şi 1.021 de decese, potrivit statisticilor autorităţilor sanitare publicate vineri.

Începând cu 10 iulie, vaccinarea a fost suspendată în ţară, deoarece stocul disponibil de vaccin AstraZeneca a depăşit data de expirare.