DISTRIBUIȚI
slate.com

Un judecător federal american a dat aprobarea finală privind plata a 650 de milioane de dolari de către Facebook pentru a pune capăt unei dispute privind confidenţialitatea, caz ce a implicat grupul din California şi 1.6 milioane de utilizatori din statul Illinois, informează AFP, potrivit agerpres.

Decizia a fost luată vineri, conform documentului consultat duminică de AFP.


Citeşte şi: Trump dă de înţeles că va candida din nou la alegerile prezidenţiale din SUA

Un avocat din Chicago, Jay Edelson, a dat în judecată Facebook, acuzând reţeaua socială că a colectat în mod ilegal date biometrice pentru a identifica feţele, încălcând o lege din 2008 a statului Illinois privind protejarea vieţii private.

La sfârşitul lunii ianuarie 2020, Facebook a fost de acord să plătească 550 de milioane de dolari după ce nu a reuşit să obţinut anularea acţiunii pentru viciu de procedură în acest caz de acţiune colectivă în justiţie din 2018, după ce plângerea iniţială fusese depusă în 2015.

Însă în iulie 2020, judecătorul de district al cazului, James Donato, a decis că această sumă nu este suficientă.

În timpul procesului a reieşit că Facebook stochează date biometrice fără acordul utilizatorilor, încălcând legea din statul Illinois.

În 2019, Facebook a propus ca funcţia de recunoaştere facială să fie doar opţională.

Citeşte şi: Antiaeriana siriană a doborât rachete israeliene deasupra Damascului

Potrivit judecătorului Donato, decizia este una istorică şi reprezintă o „victorie majoră pentru consumatori în domeniul foarte controversat al confidenţialităţii digitale”.

„Aceasta este una dintre cele importante reglementări stabilite vreodată pentru (un litigiu privind) o încălcare a vieţii private”, a mai comentat judecătorul, care a adăugat că reclamanţii vor primi despăgubiri de cel puţin 345 de dolari fiecare.