DISTRIBUIȚI

Statele americane conservatoare, confruntate cu dificultăţi în jurul utilizării injecţiilor letale, caută alternative venite din trecut pentru execuţiile condamnaţilor la moarte – după plutonul de execuţie sau scaunul electric, acum este luată în considerare folosirea camerei de gazare, relatează AFP, potrivit agerpres.

Marţi, Curtea Supremă din Arizona a fixat pentru 8 iunie execuţia lui Frank Atwood, condamnat în 1987 pentru uciderea unei fete de opt ani, şi i-a acordat termen de 15 zile pentru a alege între injecţia letală şi inhalarea de gaz mortal.


Citeşte şi: Sajid Javid ‘intră tare’ în spitalele din UK care IGNORĂ relaxarea restricţiilor Covid – Black News

Potrivit avocatului său, Joe Perkovich, autorităţile penitenciare iau în considerare utilizarea cianurii de hidrogen, element principal al Zyklon-B, asociat cu Holocaustul. Or, mama lui Frank Atwood era evreică şi a fugit în Austria în 1939 pentru a scăpa de nazişti, a precizat el.

În SUA, numai şapte state permit folosirea de gaz letal pentru a-i executa pe condamnaţii la moarte dar, în practică, niciunul nu a mai recurs la această metodă din 1999. Majoritatea execuţiilor au fost făcute prin injectare de produse chimice.

Îndoielile cu privire la legalitatea acestui protocol – suspectat că le produce suferinţe ilegale condamnaţilor – şi refuzul laboratoarelor farmaceutice de a furniza aceste produse au dus totuşi la un recul semnificativ al utilizării pedepsei cu moartea în ţară.

Arizona nu a mai organizat nicio execuţie din 2014, când un deţinut a agonizat timp de două ore, cuprins de convulsii după injectarea de substanţe letale.

Autorităţile statului au decis să reia practica în acest an.

Înainte de Frank Atwood, autorităţile din Arizona au prevăzut executarea la 11 mai a lui Clarence Dixon, condamnat pentru uciderea unei studente. El a avut de asemenea două săptămâni la dispoziţie pentru a cere camera de gazare, pentru a evita injecţia letală. Tăcerea sa a însemnat acceptarea cele de-a doua opţiuni.

În februarie, comunitatea evreiască locală a depus plângere, fără succes, pentru a împiedica autorităţile să recurgă la cianura de hidrogen.

Citeşte şi: Fiul lui Trump a fost audiat în faţa comisiei de anchetă privind atacul împotriva Capitoliului – Black News

„Este îngrozitor că Arizona a ales Zyklon-B, produsul chimic folosit de nazişti la Auschwitz pentru a omorî peste un milion de persoane”, a explicat Tim Eckstein, care prezidează Consiliul relaţiilor comunităţii evreieşti din Marele Phoenix (JCRC).

În aprilie, Carolina de Sud a stârnit de asemenea controverse propunându-i unui condamnat să aleagă între plutonul de execuţie şi scaunul electric. Execuţia sa a fost suspendată in extremis de Curtea Supremă a statului.