DISTRIBUIȚI

Avocaţii unui sirian acuzat de crime de război în Olanda pentru că ar fi participat la o execuţie în timpul războiului civil din Siria au negat luni apartenenţa clientului său la gruparea radicală Frontul al-Nusra, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Ahmad al Khedr, cunoscut şi ca Abu Khuder, este acuzat de crimă şi apartenenţă la o grupare teroristă conform legislaţiei olandeze privind jurisdicţia internaţională. El riscă o sentinţă maximă de închisoare pe viaţă, dacă va fi găsit vinovat.


Citește și: Dorian a lovit cu o forță catastrofală Bamahas! NICIODATĂ nu s-a mai întâmplat așa ceva – VIDEO

Este pentru prima dată când un cetăţean sirian a fost inculpat pentru crime de război în conformitate cu legile din Olanda. Cazul împotriva lui Al Khedr este doar a doua situaţie în care o instanţă olandeză analizează crime comise în timpul războiului din Siria, cazul anterior vizând islamişti olandezi care au luptat în conflict.

În vârstă de 47 de ani, Al Khedr s-a prezentat la o audiere pre-proces la un tribunal sub înaltă securitate în apropiere de aeroportul Schiphol.

Al Khedr ar fi condus un batalion cunoscut ca Ghuraba’a Mohassan (‘Străinii lui Mohassan’), însă avocatul său a spus că el a minţit când i-a declarat unui jurnalist că a fost membru al Frontului al-Nusra.

„Nu era adevărat”, a declarat Andre Seebregts în instanţă.

În schimb, procurorii susţin că inculpatul a participat la execuţia sumară a unui soldat sirian capturat în iulie 2012. Înregistrări cu execuţia au circulat pe internet, au spus ei.

Seebregts a precizat că Al Khedr a recunoscut că s-a aflat la locul execuţiei, dar a negat că a participat la crimă.

Citește și: Clădire prăbușită ‘ca un castel de cărți’! 15 oameni au murit!

„Clientul meu se afla acolo pentru a întreba dacă ofiţerul ar putea fi dat la schimb pentru cei doi fraţi ai săi (care se aflau în arestul forţelor guvernului sirian)”, a adăugat Seebregts.

Autorităţile olandeze spun că Abu Khuder, care a fost arestat în mai, se află în Olanda din 2014, unde a primit azil temporar. Acuzaţiile împotriva sa se bazează pe mărturii ale unor martori oferite de poliţia germană.

Următoarea audiere a fost stabilită pentru 18 noiembrie.