DISTRIBUIȚI

Tribunalul din Munchen a condamnat vineri un simpatizant al organizaţiei Stat Islamic bolnav de schizofrenie la 9 ani şi jumătate de închisoare pentru tentative de asasinat în cursul unor atacuri împotriva comunităţii turce dintr-un oraş din Bavaria, relatează AFP, potrivit agerpres.

Germanul de origine kurdă prezentat ca Muharrem D., în vârstă de 27 de ani, nu va merge însă deocamdată la închisoare, justiţia ordonându-i să urmeze un tratament într-un centru de psihiatrie.


Citeşte şi: Italia impune un permis de sănătate OBLIGATORIU

Judecătorul Jochen Bosel a estimat că boala a contribuit la seria de atacuri, pedeapsa stabilită fiind mai puţin severă decât cea cerută de parchet, de peste 13 ani de închisoare, în plus faţă de internarea sa la un centru psihiatric.

Muhharem D. era judecat pentru tentativă de crimă împotriva a 31 de persoane, incendiere voluntară, vătămarea corporală gravă a patru persoane şi planificarea unui „act violent aducând atingere securităţii statului”.

Tânărul, care s-a declarat membru al SI, a fost reţinut în mai 2020, după ce a semănat teroare în orăşelul bavarez Waldkraiburg printr-o serie de agresiuni cu acid cu miros respingător împotriva unor magazine şi restaurante şi incendierea unui supermarket turc, care a fost complet distrus, punând în pericol viaţa mai multor oameni.

Vezi şi: POTOP în China: O localitate înconjurată de ape a fost evacuată – VIDEO

El ar fi plănuit de asemenea un atentat împotriva unei moschei a organizaţiei DITIB, susţinută de Ministerul turc al cultelor, situată în aceeaşi regiune, în apropiere de frontiera cu Austria.

Potrivit judecătorului, deşi faptele sale au legătură cu starea sa psihică, ele sunt totodată rezultatul unei radicalizări rapide în finalul căreia acuzatul a „adoptat în mare parte „viziunea lumii jihadiste”, dezvoltând în paralel sentimente de ură faţă de turci.