DISTRIBUIȚI
efe

Fostul ministru catalan de interne, Joaquim Forn, încarcerat pentru rolul său în tentativa de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017, şi-a anunţat miercuri candidatura la primăria oraşului Barcelona, relatează AFP, potrivit agerpres.

Joaquim Forn a anunţat pe Twitter că a luat decizia de a candida la primăria Barcelonei, la alegerile municipale din 26 mai.


Citește și: SUA negociază cu talibanii pacea din Afganistan

El devine candidatul partidului separatist PDeCAT (Partidul Democrat European Catalan) al fostului lider catalan Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia pentru a scăpa de urmărirea penală.

Joaquim Forn candidează astfel împotriva liderului celui mai puternic partid separatist ERC (Stânga Republicană Catalană), Ernest Maragall, fratele fostului primar socialist al Barcelonei, Pasqual Maragall.

Printre principalii candidaţi la primărie se numără actualul primar al oraşului, Ada Colau, precum şi fostul premier francez Manuel Valls, născut în Barcelona, a cărui candidatură este susţinută de Ciudadanos.

Citește și: Răpire misterioasă a unei octogenare în Austria

Joaquim Forn urmează să fie judecat în curând de Curtea Supremă spaniolă, la fel ca alţi 11 lideri separatişti catalani.

Procuratura a cerut 16 ani de închisoare împotriva sa pentru „rebeliune” şi „deturnare de fonduri”.