DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Un senator rus a acuzat joi SUA de ingerinţă în alegerile municipale din Moscova, care se vor desfăşura luna viitoare, prin organizarea a ceea ce el a numit provocări în capitala rusă, informează agenţia de presă RIA Novosti, citată de Reuters, scrie agerpres.

Andrei Klimov, preşedintele Comisiei pentru apărarea suveranităţii statului din Consiliul Federaţiei (Senatul), a declarat că seria de proteste din ultimele săptămâni la Moscova a prezentat semne ale unei ‘interferenţe străine’.


Citește și : Moartea savantei britanice Natalie Christopher a fost provocată de ‘o cădere de la înălţime’ (medic legist)

‘Am spus şi înainte că SUA şi susţinătorii lor vor încerca să folosească apropiatele alegeri pentru Duma (parlamentul) oraşului Moscova pentru a organiza provocări şi încercări de influenţă. Din păcate, presupunerile noastre că pot exista provocări care vor avea loc cu sprijin extern s-au confirmat’, a declarat senatorul rus.

Opoziţia rusă s-a mobilizat de câteva săptămâni, înaintea alegerilor locale din 8 septembrie, de la care au fost excluşi aproape toţi candidaţii opoziţiei pe motiv că semnăturile de sprijin pe care le-au colectat conţineau vicii de formă, conform AFP.

Citește și : Reşedinţa fostului preşedinte kîrgîz Atambaev, luată cu asalt a doua oară

Două manifestaţii neautorizate pentru alegeri libere la Moscova au condus la aproape 1.400 de arestări şi, respectiv, la 1.000 de arestări, forţele de ordine acţionând cu brutalitate. Aproape toate figurile opoziţiei au fost condamnate la pedepse scurte de închisoare pentru apeluri făcute de a ieşi în stradă şi a cere ca puterea să permită candidaţilor săi să participe la scrutinul municipal, notează agenţia franceză de presă.