DISTRIBUIȚI
U.S. Senator Lindsey Graham (R-KY) unveils a nationwide abortion bill with new abortion restrictions, during a news conference alongside representatives from national anti-abortion organizations, on Capitol Hill in Washington, U.S., September, 13, 2022. REUTERS/Evelyn Hockstein

Influentul senator republican Lindsey Graham a prezentat marţi un proiect de lege care ar interzice avortul pe întreg teritoriul Statelor Unite după 15 săptămâni de sarcină, care a stârnit proteste imediate din partea taberei preşedintelui Joe Biden, notează AFP, potrivit agerpres.

Dreptul la avort se află în centrul dezbaterilor politice de la decizia Curţii Supreme din iunie, care a lăsat fiecare stat liber să-l interzică pe teritoriul lor.


Citeşte şi: Charles al III-lea a discutat despre protocolul nord-irlandez în prima sa vizită oficială la Belfast – Black News

Senatorul american Lindsey Graham, un apropiat al lui Donald Trump, a lăudat marţi meritele proiectului său de lege, insistând că oferă o soluţie „consensuală” asupra acestei chestiuni.

Interzicând avortul după 15 săptămâni, America „ar fi din punct de vedere federal la un nivel destul de coerent cu restul lumii”, a subliniat congresmanul din Carolina de Sud în cursul unei conferinţe de presă. El a dat în repetate rânduri exemplul Franţei, unde termenul pentru întreruperea voluntară a sarcinii este de 14 săptămâni.

„În general, este mai degrabă văzut ca un lucru bun să fii la fel de nesăbuit ca francezii”, a glumit senatorul.

Textul prevede, cu toate acestea, să lase în vigoare toate interdicţiile privind avortul adoptate de o serie de state conservatoare de la decizia Curţii Supreme.

Deşi mai moderat decât multe propuneri republicane pe această temă, proiectul de lege le oferă conservatorilor posibilitatea de a-şi îndulci mesajul către alegătorii americani, majoritari în favoarea dreptului la avort, cu mai puţin de două luni înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului.

El a determinat reacţia imediată a taberei democrate, care mizează pe acest subiect pentru a-şi mobiliza baza în vederea acestor alegeri, tradiţional periculoase pentru partidul aflat la guvernare.

Citeşte şi: A MURIT Kenneth Starr, procurorul din dosarul Clinton/Lewinsky – Black News

Textul „ar priva femeile de drepturile lor în toate cele 50 de state”, a denunţat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

„Nu vă faceţi iluzii: dacă republicanii au şansa, se vor asigura că vor adopta legi şi mai draconice decât acest proiect”, a adăugat preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, citată de AFP.