DISTRIBUIȚI
Twitter

Cel puţin 10 persoane au murit şi alte câteva zeci au fost rănite duminică după un cutremur de 6,4 grade pe insula turistică Lombok în partea de sud-est a Indoneziei, potrivit autorităţilor locale, citate de France Presse şi dpa, potrivit agerpres.

Acest cutremur puternic a provocat scene de panică, locuitorii părăsindu-şi casele, iar clienţii hotelurilor grăbindu-se să iasă afară. Cutremurul, al cărui epicentru a fost situat la adâncime mică, de şapte kilometri, a avut loc la ora locală 06:47 duminică (22:47 GMT sâmbătă). A fost urmat de mai mult de o sută de replici, dintre care două au avut o magnitudine mai mare de 5, a precizat institutul de geofizică din Statele Unite, USGS.


Citește și : Spania cere o soluţie europeană la problema imigraţiei

„Cutremurul a ucis cel puţin 10 persoane, a rănit aproximativ 40 şi a distrus sute de case”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei indoneziene pentru gestionarea dezastrelor, Sutopo Purwo Nugroho, citat de AFP.

„Ne aşteptăm ca bilanţul să crească şi mai mult, deoarece nu am finalizat strângerea informaţiilor despre dezastru”, a adăugat el.

Cutremurul a avut loc la 50 de kilometri nord-est de Mataram, principalul oraş din Lombok. Această insulă este o destinaţie turistică celebră şi este situată la o sută de kilometri est de insula Bali, de asemenea foarte turistică.

Ca o consecinţă a puternicului cutremur, traseele de drumeţii foarte populare de pe Muntele Rinjani, un vulcan de 3.700 de metri deasupra nivelului marii de pe insula Lombok, au fost închise după alunecările de teren, a anunţat agenţia.

Doi turişti spanioli care urcau pe munte cu un ghid local în momentul producerii cutremurului au fost uşor răniţi după o alunecare de teren, a declarat un localnic pentru AFP. „În momentul cutremurului, pietrele cădeau pe ei”, a spus acesta.

Cutremurul a fost resimţit şi pe micile insule Gili, din apropiere de Lombok, destinaţii turistice populare, ca şi pe insula Bali, unde turiştii au ieşit din hoteluri pentru a merge în locuri mai sigure, relatează dpa.

Citește și : Erdogan avertizează SUA că vor pierde un aliat puternic şi sincer

Indonezia, un arhipelag cu 17.000 de insule şi insuliţe, se află pe Inelul de Foc al Pacificului, o zonă cu activitate seismică mare. Ţara este lovită de multe cutremure, dar majoritatea nu sunt periculoase.

În 2004, un tsunami provocat de un cutremur cu magnitudinea 9,3 survenit în largul insulei Sumatra, în vestul arhipelagului, a ucis 220.000 de oameni din ţările riverane Oceanului Indian, din care 168.000 în Indonezia.