DISTRIBUIȚI
PressTV

Un „sabotaj” se află la originea exploziei care a avariat la începutul lui iulie complexul nuclear din Natanz, în centrul Iranului, a indicat duminică Organizaţia iraniană pentru energie atomică (OIEA), notează AFP, scrie agerpres.

„Anchetele de securitate confirmă că este vorba despre un sabotaj şi este sigur că la Natanz a avut loc o explozie”, a declarat purtătorul de cuvânt al OIEA, Behrouz Kamalvandi.


Citește și : Avionul ucrainean doborât de Iran a fost lovit de două rachete la interval de 25 de secunde (raport)

„Cum s-a întâmplat explozia şi cu ce materiale, aceasta va fi anunţat de responsabilii de securitate la momentul potrivit”, a adăugat el, citat de agenţia oficială iraniană Irna.

La 3 iulie, la o zi după explozie, Teheranul a anunţat că a fost stabilite cauzele incidentului, dar a refuzat, din „motive de securitate”, să fie făcute publice.

Guvernatorul oraşului Natanz, Ramezan-Ali Ferdowsi, a informat la acea dată că în apropierea sitului a avut loc un incendiu, iar OIEA a precizat că nu s-au înregistrat nici victime, nici poluare radioactivă.

Principala uzină iraniană de îmbogăţire a uraniului, instalaţia de la Natanz, cu o suprafaţă de 100.000 de metri pătraţi şi construită la o adâncime de opt metri sub pământ, face parte din instalaţiile supravegheate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Citește și : Coreea de Sud a raportat un număr record de cazuri zilnice de COVID-19 după luna martie

Unii oficiali iranieni au declarat că incidentul ar putea să fi fost provocat de un „sabotaj cibernetic”, iar unul dintre ei a avertizat că Teheranul va riposta împotriva oricărei ţări care efectuează astfel de atacuri.

SUA şi Israelul acuză Iranul că dezvoltă un program nuclear militar secret, acuzaţie respinsă de Teheran.