DISTRIBUIȚI
risingsunchatsworth.co.za

Un cetăţean rus care trăieşte în Danemarca a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru spionaj tehnologic, apoi la expulzarea din această ţară, cu interdicţie de revenire, a anunţat luni un tribunal danez, relatează AFP, potrivit agerpres.

În vârstă de 36 de ani, inculpatul a fost declarat vinovat pentru că „timp de mai mulţi ani a colectat informaţii secrete provenite de la Universitatea Tehnică din Danemarca şi de la o companie din nord-vestul ţării şi că a transmis aceste date unui serviciu secret rus contra cost”, a precizat tribunalul din Aalborg, unde s-a desfăşurat acest proces cu uşile închise.


Citește și : Vaccinul Pfizer/BioNTech NU are încă nevoie de modificări pentru a face faţă mutaţiilor suferite de coronavirus

Inculpatul, al cărui nume nu a fost făcut public, a fost arestat în iulie 2020, însă cazul nu a fost dezvăluit decât în decembrie.

Conform parchetului, el se interesa în special de „tehnologii energetice”. O companie daneză specializată în celule de combustibil, SerEnergy, cu sediul la Aalborg, a confirmat că l-a avut pe acuzat ca angajat.

Procesul a fost calificat drept „vânătoare de vrăjitoare” şi „isterie antirusă” de către Moscova, care l-a prezentat pe bărbat ca fiind „un expert rus din Danemarca”.

Citește și : TOATE şcolile din Grecia au fost redeschise