DISTRIBUIȚI
twitter

Râul care străbate Zurich, cel mai vechi oraş din Elveţia, a fost colorat marţi în verde fosforescent, în urma unei acţiuni spectaculoase, revendicată de organizaţia Extinction Rebellion (XR), care a dorit să protesteze astfel faţă de distrugerea ecosistemului mondial, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Rébellion Extinction Zurich a colorat Limmat în verde”, a indicat pe Facebook filiala din Zurich a acestei reţele internaţionale de nesupunere civică climatică, lansată în octombrie 2018 în Marea Britanie.


Citește și : Zeci de morţi într-o busculadă în timpul unui pelerinaj şiit la Kerbala – VIDEO

După cum reiese din imaginile publicate de organizaţie pe site-ul său, activiştii au sărit în apa colorată în verde intens şi au simulat că sunt morţi.

”XR doreşte să atragă atenţia asupra iminentei prăbuşiri a ecosistemului şi asupra sistemului toxic în care ne regăsim, a precizat organizaţia adăugând că această culoare este dată de uranină, o substanţă ”total inofensivă a cărei toxicitate este echivalentă cu sarea de bucătărie”.

Alertată de apelurile telefonice, poliţia din Zurich a trimis la faţa locului o echipă pentru a stabili dacă există un risc pentru populaţie, a indicat instituţia într-un comunicat.

Citește și : Premierul suedez Stefan Lofven şi-a remaniat guvernul şi a numit un nou ministru de externe

Organizaţia XR a anunţat acţiuni similare în mai multe oraşe elveţiene, în perioada 9 – 20 septembrie.

În Elveţia, ca şi în alte ţări europene, acţiuni de protest pentru climă au fost desfăşurate în mod regulat în cadrul unor mişcări cetăţeneşti, organizate în special de tineri. O manifestaţie naţională este prevăzută pentru data de 28 septembrie în Berna, cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare, notează AFP.