DISTRIBUIȚI
Middle East Monitor

Un raport intern al Agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) indică proastă gestionare şi abuz de autoritate care ar fi fost comise la cel mai înalt nivel, într-o perioadă în care această structură se confruntă cu o criză financiară fără precedent, informează AFP, potrivit agerpres.

Raportul, elaborat de departamentul pentru etică al UNRWA, a fost trimis secretarului general al ONU. Anchetatori ai ONU s-au deplasat la birourile UNRWA de la Ierusalim şi Amman pentru a strânge informaţii, conform unei surse apropiate acestui dosar.


Citește și : Trump vrea să iniţieze retragerea trupelor americane din Afganistan înaintea alegerilor prezidențiale

UNRWA a declarat că va coopera deplin în timpul anchetei şi a precizat că nu poate furniza anumite detalii atât timp cât investigaţia este în desfăşurare.

AFP a obţinut o copie a raportului care descrie drept ”credibile” informaţiile privind grave abuzuri etice comise de înalţi responsabili, printre care comisarul general al UNRWA, Pierre Krahenbühl.

Printre acuzaţii figurează cele de ”acţiuni improprii cu caracter sexual, nepotism, represalii, discriminări şi alte abuzuri de autoritate, comise în scopuri personale, pentru a reprima divergenţe de opinie legitime”.

Un înalt oficial citat în raport a părăsit UNRWA din cauza ”comportamentului inadecvat” în legătură cu investigaţiile, în timp ce un altul a demisionat din motive ”personale”.

Într-un comunicat, UNRWA a declarat că este probabil ”una dintre agenţiile ONU cele mai supravegheate ca urmare a naturii conflictului (israeliano-palestinian) şi a cadrului complex şi politizat în care ea lucrează”.

”În cursul ultimelor 18 luni, UNRWA a făcut faţă unei presiuni financiare şi politice intense, dar ansamblul personalului său a menţinut cursul, ajutând 5,4 milioane de refugiaţi palestinieni în contextul în care agenţia traversează o criză financiară fără precedent în 70 de ani de existenţă”.

Citește și : Un american suspectat de uciderea unui polițist la Roma a fost fotografiat în cătuşe, legat la ochi

Fondată în 1949, UNRWA gestionează şcoli şi furnizează ajutor vital pentru milioane de refugiaţi palestinieni aflaţi în Iordania, Liban, Siria şi teritoriile palestiniene. Personalul său se ridică la 30.000 de persoane, în principal palestinieni.

Peste 700.000 de palestinieni au fost expulzaţi sau şi-au părăsit căminele în perioada aprilie-august 1948, odată cu crearea statului Israel, potrivit ONU.