DISTRIBUIȚI
Covert Geopolitics

Un raport a două ONG-uri privind funcţionarea programului chimic sirian relevă „stratagemele” utilizate de puterea siriană pentru a „ocoli acordul de dezafectare a arsenalului său chimic” şi a conserva o „capacitate ofensivă”, relatează marţi ziarul francez Le Monde, care a obţinut o copie a raportului, relatează AFP, potrivit agerpres

Luni, „două ONG-uri în prim-planul luptei împotriva impunităţii în conflictul sirian, Open Society Justice Initiative (OSJI) şi Syrian Archive au predat mai multor organe de anchetă naţionale şi internaţionale un raport de o consistenţă şi o exactitate inedite privind funcţionarea acestui program” de fabricare a armelor chimice al regimului sirian, „care a provocat moartea a sute de civili din 2011”, scrie Le Monde.


Citește și : Singapore ‘dă drumu’ la nunţi’, dar toţi participanţii vor fi testaţi pentru coronavirus

Le Monde, Washington Post, Financial Times şi Süddeutsche Zeitung au obţinut câte o copie exclusivă a acestui raport de 90 de pagini, „fructul a trei ani de muncă” şi care „dezvăluie cum autorităţile de la Damasc au manipulat Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), organism menit să dezafecteze arsenalul chimic sirian”.

Raportul se bazează „pe analiza unor surse deschise, pe exploatarea datelor extrase dintr-un registru al ONU” şi pe „mărturiile a circa 50 de funcţionari sirieni care au dezertat în ultimii ani”.

„Majoritatea fuseseră angajaţi ai Centrului de studii şi cercetări ştiinţifice (CERS), organism de stat însărcinat cu dezvoltarea armamentului convenţional şi ne-convenţional sirian”, relatează Le Monde.

În august 2013, un atac chimic imputat regimului sirian în zonele rebele din apropiere de Damasc s-a soldat cu peste 1.400 de morţi, potrivit SUA.

Preşedintele american Barack Obama, care făcuse din utilizarea armelor chimice o linie roşie, a renunţat la efectuarea de tiruri punitive, încheind un acord cu Rusia privind dezafectarea arsenalului chimic sirian.

Un al doilea atac chimic, tot cu gaz sarin şi imputat regimului sirian, a fost comis pe 4 aprilie 2017 la Khan Sheikhoun, între Damasc şi Alep, soldându-se cu 80 de morţi în rândul civililor.

„Cercetarea noastre demonstrează că Siria dispune de un program de arme chimice în continuare robust”, explică Steve Kostas, de la OSIJ, citat de Le Monde.

Citește și : Rusia face un compromis major de dragul tratatului New START

„Statele membre ale OIAC trebuie să ceară socoteală Siriei pentru încălcările sale continui ale convenţiei privind armele chimice şi trebuie să facă apel la o consolidare a eforturilor pentru judecarea autorilor acestor crime”, susţine el.

Sursele raportului „descriu strategemele folosite de puterea siriană pentru a-i induce în eroare pe inspectorii OIAC şi a conserva o capacitate ofensivă în domeniul chimic: transferul unei părţi a stocului de arme şi de substanţe letale în baze ale Gărzii republicane (…), urmărirea, încarcerarea şi, în anumite cazuri, eliminarea angajaţilor consideraţi ‘îndoielnici’ şi realizarea unei filiere secrete de import al produselor care intră în compoziţia agenţilor neurotoxici, precum sarinul”, relatează Le Monde.