DISTRIBUIȚI

Gruparea Statul Islamic (SI) este pe cale să reapară în Siria în timp ce Statele Unite îşi retrag trupele din această ţară, a indicat marţi într-un raport un inspector general al Pentagonului, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Chiar dacă şi-a pierdut ‘califatul’ teritorial, Statul Islamic în Irak şi Siria şi-a consolidat capacităţile de insurgenţă în Irak şi şi-a reluat activităţile în Siria în acest trimestru”, se arată în documentul citat.


Citeşte şi: Kim Jong Un îi avertizează pe americani şi nord-coreeni

Statul Islamic a fost capabil să se ”regrupeze şi să sprijine operaţiuni” în cele două ţări, în parte deoarece forţele locale ”nu reuşesc să menţină operaţiuni pe termen lung, să efectueze operaţiuni simultan sau să păstreze teritoriul pe care l-au eliberat”, a adăugat sursa citată.

Revenirea SI în Siria s-a produs atunci când Washingtonul ”s-a retras parţial” din ţară, decizie luată împotriva avertismentului Forţelor Democratice Siriene (SDF), susţinute de SUA, care au cerut ”mai mult antrenament şi mai multe echipamente pentru operaţiuni de combatere a insurgenţei”.

Citeşte şi: Iran cere sprijinul ONU în războiul psihologic cu SUA

Preşedintele Donald Trump a anunţat la sfârşitul anului 2018 retragerea majorităţii celor aproximativ 2.000 de soldaţi americani din nord-estul Siriei, proclamând o victorie totală împotriva organizaţiei jihadiste, o decizie care l-a determinat pe ministrul apărării Jim Mattis să demisioneze.

Unele trupe americane au rămas în nord-estul Siriei, o regiune necontrolată de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, iar Washingtonul cere sprijin militar crescut din partea altor membri ai coaliţiei împotriva SI şi susţine că organizaţia jihadistă are încă între 14.000 şi 18.000 de ”membri” în Irak şi Siria, dintre care până la 3.000 sunt străini, notează raportul citat.