DISTRIBUIȚI
Yahoo News

Mai mulţi istorici au criticat luni un raport al Partidului Libertăţii din Austria (FPÖ, extrema-dreaptă) asupra propriei istorii, considerând că este o relatare incompletă a legăturilor sale naziste şi duce lipsă de rigoare academică, relatează DPA, scrie agerpres.

„Nu este un raport academic, ci un +ghiveci+ de opinii individuale”, a declarat istoricul Oliver Rathkolb de la Universitatea din Viena.


Citește și : Patru cetăţeni români evacuaţi din China sunt în carantină în Franţa şi Germania

Istoricul austriac Margit Reiter a spus că raportul este incomplet asupra legăturilor naziste ale partidului, adăugând că „şterge aproape complet trecutul mai recent al FPÖ”.

Reiter a adăugat că legăturile politicienilor de frunte precum Heinz-Christian Strache, fost preşedinte FPÖ, care a fost acuzat de corupţie în mai, nu au fost tratate corespunzător în raport.

FPÖ a comandat studiul anul trecut după ce a fost acuzat de antisemitism şi legături cu grupuri de extrema dreaptă. Raportul concluzionează că partidul a renunţat la apropierea sa iniţială de aceste grupuri extremiste şi că acum este un partid la fel ca oricare altul.

Citește și : Elon Musk: Dacă nu greșești, nu inovezi suficient

La rândul său, Gerhard Baumgartner, şeful Centrului de Documentare al Rezistenţei din Austria, şi-a exprimat dezacordul puternic, declarând că relativizarea a înlocuit negarea ca strategie a partidului.