DISTRIBUIȚI
jiji press

Un puternic seism de mică adâncime produs marţi seară în largul prefecturilor japoneze Yamagata şi Niigata, în nord-vestul ţării, a declanşat tsunami de mici dimensiuni, a zdruncinat clădirile şi a provocat pene de curent la circa 9.000 de adrese, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Cutremurul cu magnitudinea 6,4, conform Serviciului Geologic al SUA (USGS), a durat circa 20 de secunde şi a provocat o alunecare de teren care a afectat o şosea, potrivit postului public NHK.


Citește și : Mohamed Morsi, înmormântat discret la Cairo

Nu au fost înregistrare victime şi pagube materiale imediate.

Potrivit NHK, tsunami de câţiva centimetri au fost consemnate în mai multe regiuni de coastă din Niigata, regiune în care autorităţile au emis o avertizare privind posibilitatea formării unor valuri cu dimensiuni între 0,2 şi 1 metru.

„Vom colabora îndeaproape cu autorităţile locale pentru a luat toate măsurile necesare în caz de dezastru, inclusiv operaţiuni de căutare şi salvare şi am dat dispoziţii oficialilor să furnizeze informaţii exacte şi în timp util”, a declarat în cadrul unei informări de presă purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga.

Cutremurul s-a produs în jurul orei locale 22:22 (13:22 GMT) la o adâncime de 12 kilometri, conform USGS.

Agenţia niponă de meteorologie a indicat că seismul a avut magnitudinea 6,7.

Centrala nucleară Kashiwazaki-Kariwa a companiei Tepco nu a fost afectată de cutremurul cu epicentrul produs în larg, la o distanţă 85 de kilometri. Toate cele şapte reactoare erau oprite la acel moment, a indicat NHK.

Citește și : Trump nu exclude utilizarea forţei armate pentru a împiedica Iranul să se înarmeze nuclear (interviu Time)

Circulaţia trenurilor de mare viteză din regiune a fost întreruptă temporar, iar unele căi de acces au fost închise, a precizat NHK.

Avertizarea de tsunami a fost ridicată de Agenţia niponă de meteorologie, notează AFP. Avertizarea a fost anulată miercuri la ora locală 1:00 (marţi 16:00 GMT), la circa două ore şi jumătate după producerea cutremurului.