DISTRIBUIȚI

Grădina Zoologică Werribee Open Range din statul australian Victoria a sărbătorit venirea pe lume a unui pui de rinocer alb sudic, primul din această specie „aproape ameninţată” cu dispariţia care se naşte în acest parc în aproape un deceniu, transmite joi agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Grădina zoologică a declarat într-un comunicat emis joi că, după o sarcină de 16 luni, Kipenzi, pentru prima dată mamă, a născut marţi, înainte de ora locală 4:00, un pui care cântărea puţin peste 60 de kilograme. Atât Kipenzi, cât şi nou-născutul au fost atent monitorizaţi de medicii veterinari şi de îngrijitorii grădinii zoologice.


Imediat după naştere, îngrijitorii au observat absenţa unei legături sănătoase dintre mamă şi pui, acesta din urmă fiind dus la clinica veterinară a grădinii zoologice pentru controale medicale şi hrănire suplimentară.

Citeşte şi: Dacă Rusia va cuceri Ucraina, China va câștiga – Black News

Acesta este primul pui născut de Kipenzi, în vârstă de nouă ani, perechea din 2019 a masculului Kifaru, în vârstă de 13 ani. Cei doi fac parte din programul regional de creştere şi conservare a rinocerului din Australasia.

Directorul grădinii Werribee Open Range, Mark Pilgrim, a declarat că puiul este hrănit cu colostru de la mama sa. „Sănătatea puiului a început să se îmbunătăţească şi acum urmează să fie reintrodus alături de mamă”, a menţionat Pilgrim. „Cu toate acestea, va continua să rămână sub îngrijire veterinară în aceste zile critice de început”, a adăugat el.

Citeşte şi: Majoritatea românilor nu este de acord cu trimiterea de arme pentru Ucraina – Black News

Rinocerii albi sudici sunt incluşi printre animalele „aproape ameninţate” de pe Lista Roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), populaţia lor fiind în declin. IUCN a estimat că în sălbăticie au rămas în total 10.080 de exemplare, care se confruntă cu pericole semnificative, cum ar fi braconajul şi comerţul ilegal cu corn de rinocer.

Puiul va primi în săptămânile următoare un nume care va fi ales în urma unui concurs.