DISTRIBUIȚI
Twitter

Un manifestant a fost împuşcat mortal în noaptea de miercuri spre joi în sudul Irakului, ridicând la 12 numărul protestatarilor morţi în această săptămână în ţară, potrivit unei comisii pentru drepturile omului şi unei surse de securitate, relatează AFP, potrivit agerpres.

Manifestaţiile antiguvernamentale care au izbucnit la începutul lunii octombrie la Bagdad şi în oraşele din sudul ţării au scăzut în intensitate în ultimele săptămâni în contextul tensiunilor între Washington şi Teheran, puteri străine prezente în Irak.


Citeşte şi: Tragedie aviatică în Australia. Un avion plin cu americani S-A PRĂBUŞIT!

Însă manifestaţiile şi blocajele de străzi s-au reluat recent pentru a determina puterea să răspundă la solicitările mişcării de contestare: alegeri anticipate, un premier independent şi combaterea corupţiei şi a clientelismului.

În noaptea de miercuri spre joi, un tânăr a fost împuşcat mortal de necunoscuţi după ce a părăsit principalul loc de manifestaţii la Basra, oraş portuar bogat în petrol, a precizat pentru AFP o sursă de securitate.

Sursa a mai spus că a fost vorba de „atacatori neidentificaţi” şi că a fost deschisă o anchetă.

Marţi seară, o altă manifestantă, Janat Madhi, în vârstă de 49 de ani, a fost împuşcată mortal de atacatori necunoscuţi în acelaşi oraş. Ea milita în cadrul unui grup care asigură primul ajutor pentru răniţi în timpul manifestaţiilor.

Aceste două decese ridică la 12 bilanţul manifestanţilor ucişi în această săptămână, conform Comisiei irakiene pentru drepturile omului, organism finanţat de stat care monitorizează violenţele în timpul manifestaţiilor.

Patru dintre manifestanţi au fost ucişi la Bagdad, un altul în provincia vecină Diyala, doi la Kerbala (sud) şi cinci la Basra.

„Violenţele asupra manifestanţilor continuă foarte clar”, a declarat pentru AFP Ali Bayati, membru al comisiei.

Prezenţa „unor grupuri armate neidentificate care iau ca ţintă protestatari arată că forţele de securitate sunt incapabile să îi protejeze pe cetăţeni”, şi-a exprimat el regretul.

Manifestanţii au acuzat autorităţile că aplică o dublă măsură: pe de o parte, ele arestează rapid pe oricine blochează drumuri cu cauciucuri în flăcări, iar pe de altă parte ele nu îi prind pe cei care răpesc şi ucid protestatari.

Citeşte şi: Yad Vashem, Memorialul din Ierusalim al victimelor Holocaustului

Joi dimineaţă, sute de studenţi s-au adunat la Basra pentru a protesta împotriva asasinatelor, scandând ‘Daţi-ne ţara înapoi’ şi afişând pancarte cu acelaşi mesaj.

Această mişcarea de contestare inedită prin spontaneitatea ei a fost marcată de violenţe care au făcut peste 470 de morţi, în mare majoritate manifestanţi, de la 1 octombrie, conform unui bilanţ realizat de AFP de la diferite surse medicale şi de securitate şi de la Comisia irakiană pentru drepturile omului.

Mişcarea a fost marcată de o campanie de intimidare, de asasinate şi de răpiri de militanţi.