DISTRIBUIȚI
merkur.de

Un profesor olandez din Rotterdam s-a refugiat într-un loc sigur după ce a primit ameninţări şi a fost acuzat de blasfemie de către mai mulţi elevi pentru că avea în clasă o caricatură cu un bărbat decapitat purtând un tricou inscripţionat cu numele revistei satirice franceze Charlie Hebdo şi care scoate limba către jihadistul care tocmai îl decapitase, scrie joi agenţia EFE, potrivit agerpres.  

Liceul a confirmat că profesorul stă ascuns într-un loc sigur după ce iniţiase în clasă o dezbatere despre acel desen ”imortal” realizat de caricaturistul olandez Joep Bertrams şi care era de cinci ani expus la o gazetă a clasei, alături de fotografii ale liderului spiritual indian Jiddu Krishnamurti sau ale activistei pakistaneze Malala.


Citește și : SUSPANSUL se menţine în SUA! Nici Trump, nici Biden NU au obţinut voturile necesare în Colegiul Electoral

Guvernul olandez a cerut luni şcolilor să participe la comemorarea profesorului francez Samuel Paty, decapitat luna trecută de un islamist radical după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed în timpul unui curs despre libertatea de expresie. Actul de comemorare a început cu un minut de reculegere, coborârea steagului în bernă, un discurs al directorului liceului, iar apoi unii profesori au optat pentru iniţierea unei dezbateri despre caricaturi.

După ce li s-a spus că într-una din clasele acelui profesor exista o caricatură cu profetul, mai mulţi elevi au intrat în acea clasă şi i-au cerut să înlăture desenul, acuzându-l de ”blasfemie”. Profesorul a încercat în zadar să le explice că imaginea ilustrează un jihadist reprezentat ca o critică a atacului din anul 2015 asupra publicaţiei Charlie Hebdo, nu un desen cu profetul Mahomed.

În urma tensiunilor cu elevii, liceul a decis să retragă caricatura, dar o imagine cu gazeta unde era expusă a început să circule pe reţelele de socializare cu titlul ”o caricatură a profetului nostru”, după care au urmat jigniri şi chiar ameninţări la adresa profesorului. ”Dacă nu va fi eliminată imediat, vom rezolva lucrurile altfel” – este unul dintre mesajele primite de pe un cont anonim de Facebook.

Citește și : Suedia prelungeşte controalele la frontiere

Poliţia şi procuratura olandeze au anunţat că au deschis o investigaţie pentru găsirea autorilor ameninţărilor. Mai mulţi profesori au declarat cotidianului olandez NRC că nu se mai simt în siguranţă la şcoală după cele întâmplate cu colegul lor.