DISTRIBUIȚI
Stockholm Center for Freedom

Un procuror turc a cerut până la cinci ani de închisoare în cazul a doi jurnalişti ai Bloomberg în Turcia pentru un articol publicat în 2018 referitor la prăbuşirea lirei turceşti în plină criză economică, a indicat agenţia americană, transmite AFP, scrie agerpres.

Actul de inculpare în care procurorul reclamă o pedeapsă cu închisoarea de la doi la cinci ani a fost acceptat joi de un tribunal din Istanbul, a precizat Bloomberg.


Citește și : Publicaţia Die Welt susţine că UE ar trebui să se retragă din acordul cu Iranul după incidentele din Golful Oman

Cei doi jurnalişti, Kerim Karakaya şi Fercan Yalinkilic, sunt acuzaţi, în urma unei plângeri depuse de Agenţia de reglementare şi supraveghere a sectorului bancar (BDDK), că ar fi încercat „să aducă atingere stabilităţii economice a Turciei”.

Articolul incriminat a fost publicat în august 2018 într-un moment în care lira turcească se prăbuşea în raport cu dolarul american în plină criză diplomatică între Turcia şi Statele Unite.

„Condamnăm actul de inculpare în cazul jurnaliştilor noştri, a căror acoperire a fost corectă şi fidelă. Suntem alături de ei şi îi vom susţine în acest proces”, a indicat redactorul şef al Bloomberg, John Micklethwait.

Procesul celor doi jurnalişti va începe pe 20 septembrie, potrivit agenţiei.

Conform presei turce, circa 50 de persoane au fost în total inculpate în urma plângerii depuse de BDDK, inclusiv pentru comentarii publicate pe reţelele sociale în legătură cu articolul agenţiei Bloomberg.

În aprilie, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a criticat puternic mass-media din Occident pe care le-a acuzat de exagerare a dificultăţilor economice ale Turciei, vizând, în special, Financial Times pentru un articol despre banca centrală turcă.

Citește și : Macron caută aliaţi la un mini-summit în sudul Europei

Economia Turciei traversează o perioadă deosebit de dificilă, cunoscând în acest an prima sa recesiune în 10 ani, cu o inflaţie de 20% şi o cădere a lirei turceşti, care a pierdut anul trecut aproape o treime din valoarea sa faţă de dolar.

Organizaţiile neguvernamentale denunţă constant erodarea libertăţii presei sub regimul lui Erdogan. Turcia se situează pe locul 157 în clasamentul libertăţii presei publicat de Reporteri fără Frontiere.