DISTRIBUIȚI

Un prim summit chino-arab va avea loc în Arabia Saudită la începutul lunii decembrie, cu scopul de a „consolida” relaţiile dintre gigantul asiatic şi ţările arabe, a anunţat săptămâna aceasta consulatul chinez din Dubai, relatează AFP, potrivit agerpres.

În ultimii ani, Beijingul şi-a consolidat legăturile, în special economice, cu ţările arabe, în special cu cele din Golf bogate în hidrocarburi, acestea fiind de asemenea parteneri strategici ai Statelor Unite, o putere în rivalitate cu China.


Citește și : CIA vrea să recruteze ruși care sunt la fel de ‘dezgustați’ ca americanii de războiul din Ucraina

„Primul summit sino-arab va avea loc în Arabia Saudită la începutul lunii decembrie”, a declarat consulatul chinez din Dubai, Emiratele Arabe Unite.

„Acesta este un eveniment major şi un pas important pentru consolidarea relaţiilor chino-arabe”, a adăugat consulatul într-un comunicat publicat marţi pe site-ul său. Potrivit consulatului chinez, relaţiile dintre a doua economie a lumii şi statele din regiune au „intrat pe o cale de dezvoltare rapidă”.

În acelaşi timp, Statele Unite au relaţii tensionate cu unul dintre cei mai importanţi parteneri din Orientul Mijlociu, Arabia Saudită, din cauza acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului în regat şi a refuzului Riadului de a creşte producţia de petrol pentru a limita creşterea preţurilor.

La sfârşitul lunii octombrie, ministrul saudit al Afacerilor Externe, Faisal bin Farhan, a anunţat viitoarea vizită a preşedintelui chinez Xi Jinping în regat, cel mai mare exportator mondial de ţiţei.

Miniştrii de externe din mai multe ţări din Golf au fost primiţi în ianuarie în China, care este cel mai mare importator de ţiţei din lume.

Citește și : Ţările UE nu au ajuns la un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor naturale

 

Qatarul a anunţat luni un acord cu China pentru a-i furniza gaz natural lichefiat, pe o perioadă de 27 de ani, „cea mai lungă durată” înregistrată în această industrie, potrivit emiratului din Golf, care nu a ajuns la un astfel de acord cu Uniunea Europeană. În 2014, preşedintele Xi Jinping a promis să dubleze schimburile comerciale cu ţările din Golf până în 2023.