DISTRIBUIȚI
Getty Images

Un avion militar american a sosit joi după-amiaza la Moscova, având la bord 50 de aparate de ventilaţie ce urmează să fie distribuite în unităţile medicale ce tratează bolnavi de noul tip de coronavirus, la câteva săptămâni după ce materiale medicale similare au fost trimise la New York, informează AFP, scrie agerpres.

Acesta este „primul lot dintr-o donaţie umanitară pentru Rusia a 200 de aparate de ventilaţie fabricate în SUA”, în valoare totală de 5,6 milioane de dolari, a precizat ambasada SUA la Moscova într-un comunicat.


Citește și : Contaminările cu noul coronavirus s-au dublat într-o lună şi au depăşit cinci milioane

Purtătoarea de cuvânt a reprezentanţei diplomatice americane a subliniat pe Twitter că „în vremuri de criză, SUA şi Rusia trebuie să conlucreze pentru a salva vieţi”.

Alte echipamente trebuie să sosească săptămâna viitoare din SUA.

Această donaţie survine după ce Rusia a trimis pe 1 aprilie aparate de ventilaţie la New York. Preşedinţii Donald Trump şi Vladimir Putin au scos în evidenţă acest ajutor reciproc.

„Este vorba de un ajutor umanitar sincer în ambele cazuri”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Cu toate acestea, aparatele de ventilaţie ruse nu au fost utilizate în SUA şi fac obiectul unor verificări în ambele ţări: aparate de acelaşi model s-ar fi aflat la originea a două incendii în spitale din Rusia, unul la Moscova pe 9 mai, altul la Sankt-Petersburg pe 12 mai, care s-au soldat cu unul, respectiv cinci morţi.

Citește și : Bilanţul covid-19 în Marea Britanie

Aparatele de ventilaţie sunt cruciale pentru salvarea de vieţi, pentru că permit asigurarea ventilaţiei artificiale a plămânilor la pacienţii cu pneumonie cauzată de boala COVID-19.