DISTRIBUIȚI

Un preot şi doi militanţi se aflau joi în greva foamei, pentru a 11-a zi, la Calais, în nordul Franţei, pentru a reclama mai ales oprirea dezafectării taberei de migranţi în timpul iernii, în pofida anunţului autorităţilor privind o adaptare a ”dispozitivului”, transmite AFP, potrivit agerpres

Prefectura departamentului vizat, Pas-de-Calais, a anunţat în special creşterea frecvenţei reuniunilor de coordonare cu asociaţiile, care ”vor fi totuşi lunare”, şi intenţia sa de a stabili un nou protocol privind restituirea bunurilor personale pe care migranţii le-ar fi pierdut în timpul operaţiunilor de evacuare.


Citește și : Facebook începe SĂ PLĂTEASCĂ o parte din presa franceză

Asociaţiile de ajutorare a migranţilor au denunţat luni un ”furt sistematic” al bunurilor lor în timpul expulzărilor, o acuzaţie respinsă de prefectură.

Noul protocol va fi prezentat vineri asociaţiilor care oferă asistenţă migranţilor. ”Este o întâlnire pur formală, nu avem nicio aşteptare, deciziile nu se iau la nivel de subprefectură”, a declarat pentru AFP preotul iezuit Philippe Demeestere (72 de ani), care a început o grevă a foamei pe 11 octombrie în biserica Saint-Pierre de Calais.

”Nu mai este timp de discuţii când cineva este pe cale să moară de foame, în ploaie, nu are acces la hrană sau la alte lucruri. Nu mai este timp pentru a spune ‘ne revedem peste o săptămână ca să vorbim’ ”, a adăugat el.

Citește și : Sea-Watch 3 are la bord sute de migranţi şi aşteaptă să fie primită de un port european

Iniţiativa sa vizează obţinerea opririi expulzărilor, a dezafectării taberei de migranţi în timpul iernii şi a confiscării corturilor şi bunurilor personale ale migranţilor şi începerea unei discuţii cu primăria şi prefectura pentru ca asociaţiile nemandatate de stat să poată avea locuri de distribuire a ajutoarelor.