DISTRIBUIȚI

Un preot catolic a fost victima unui ”asasinat dramatic” luni dimineaţă în vestul Franţei, a anunţat pe Twitter ministrul de interne francez Gérald Darmanin, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Corpul victimei a fost găsit la Saint-Laurent-sur-Sevre, în regiunea Vendee.


Citeşte şi: A treia doză de vaccin are efecte secundare similare cu cea de-a doua

Autorul s-a predat la o secţie a jandarmeriei franceze.

”Un bărbat s-a prezentat în cursul dimineţii la brigada de jandarmerie din Mortagne-sur-Sevre şi a spus că a ucis un cleric”, a precizat o sursă apropiată dosarului.

Conform aceleiaşi surse, bărbatul respectiv, de origine ruandeză, fusese plasat sub control judiciar în cadrul anchetei privind incendiul de la catedrala din Nantes, din iulie 2020.

”Întregul meu sprijin pentru catolicii din ţara noastră după asasinarea dramatică a unui preot în Vendee. Mă îndrept spre acel loc”, a scris Darmanin pe Twitter.

Emmanuel A., care era refugiat în Franţa, s-a aflat la originea incendiului de la catedrala din Nantes, din 18 iulie 2020. El fusese plasat în arest preventiv, după care a fost eliberat sub control judiciar.

Lidera partidului de extremă dreapta Adunarea Naţională, Marine Le Pen, a reacţionat la scurt timp. ”În Franţa, poţi aşadar să fii clandestin, să incendiezi catedrala #Nantes, să nu fii niciodată expulzat şi să recidivezi asasinând un preot”, a scris ea pe Twitter, denunţând ”eşecul complet al statului şi al lui Gérald Darmanin”.

Ministrul de interne i-a dat replica imediat pe Twitter, susţinând că Marine Le Pen doreşte să ”polemizeze fără a cunoaşte faptele”.

Citeşte şi: Incendiile din Turcia ameninţă o electrocentrală

Senatorul Bruno Retailleau, ce reprezintă regiunea Vendee, a anunţat că numele preotului ucis este Olivier Maire. El a precizat că biserica catolică unde slujea Maire îl găzduise pe bărbatul ruandez. ”Profund şocat de uciderea teribilă a unui preot care îl luase în grija sa pe criminal. Ce mai făcea acest om în Franţa ?”, a scris Retailleau pe Twitter.

Potrivit Reuters, în 2019 serviciile de imigraţie franceze i-au ordonat cetăţeanului ruandez să părăsească teritoriul francez, dar el nu a dat curs acestei decizii.