DISTRIBUIȚI
Anadolu

Forţele de securitate turce au arestat un cetăţean rus suspectat că ar fi un jihadist implicat în masacrul comis într-un club din Istanbul în noaptea de Anul Nou dintre 2016 şi 2017 şi că ar fi intenţionat să comită un atentat similar, a anunţat luni procuratura din Adana, oraşul turc unde el a fost reţinut, informează agenţia EFE, scrie agerpres.

Suspectul, prezentat doar cu iniţialele A.G., este un cetăţean rus de origine cecenă, dar avea asupra sa acte de identitate siriene false. Autorităţile au descoperit că amprentele sale digitale corespund celor celor găsite în casa din Istanbul unde a stat cetăţeanul uzbek Abdulkadîr Maşaripov, autorul atentatului comis în clubul Reina din Istanbul şi soldat cu 39 de morţi.


Citește și : Focuri de armă spre un restaurant din Bruxelles

Procuratura turcă nu exclude posibilitatea ca suspectul să fi pregătit încă un atentat similar pentru săptămâna viitoare, tot în noaptea de Anul Nou. În posesia sa au mai fost găsite fotografii în care el apare înarmat, precum şi imagini cu materiale pentru fabricarea de explozivi.

Autorităţile turce au mai aflat că A.G. a participat în Cecenia în anul 2011 la acţiuni în numele grupării al-Qaida şi a intrat în Turcia prima dată în anul 2013, iar în anul următor a efectuat scurte călătorii în Siria. Apoi, în 2017, el a plecat în Egipt, dar în ianuarie anul acesta a revenit în Turcia, de unde a plecat în Siria pentru a participa la operaţiuni ale grupărilor Fatah al-Sham şi Tahrir al-Sham, ambele succesoare ale Frontului al-Nusra, ramura siriană a al-Qaida.

Citește și : Atac în desfăşurare într-un complex guvernamental din capitala afgană Kabul