DISTRIBUIȚI

O clădire din perioada Romei Antice, comparată de specialişti cu „un Pompei în miniatură”, a fost descoperită cu ocazia excavărilor organizate în locul în care se află un fost cinematograf din oraşul Verona, în nordul Italiei, informează marţi cotidianul britanic The Guardian, potrivit agerpres.

Descoperirea a fost făcută în timpul săpăturilor din subsolul cinematografului Astra, care este renovat după ce a fost abandonat timp de 20 de ani.


Citeşte şi: Canadienii nu vor să împartă vaccinurile cu alte ţări

Cu ”fresce magnifice pe ziduri”, clădirea, care datează din secolul al II-lea e.n., ”evocă un Pompei în miniatură”, a spus administratorul departamentului de arheologie din Verona.

Nu se ştie încă cu precizie ce rol a îndeplinit clădirea, dar experţii cred că aceasta ar fi supravieţuit unui incendiu care a dus la prăbuşirea acoperişului, întrucât printre fragmentele descoperite s-au aflat şi resturi de mobilă din lemn carbonizate.

”Se pare că în urma incendiului, clădirea nu a mai fost folosită”, a spus administratorul.

În ciuda incendiului, ”cadrul a fost conservat intact, culorile magnifice ale frescelor de pe ziduri datând din secolul al II-lea”, a adăugat el.

Citeşte şi: Vaccinarea completă cu Pfizer sau AstraZeneca are o eficacitate de peste 90% împotriva spitalizărilor

Modul în care a fost descoperită acea clădire, precum şi dovezile referitoare la incendiul care a mistuit-o, au evocat anumite conotaţii cu anticul Pompei, un oraş distrus de erupţia vulcanului de pe muntele Vezuviu în anul 79 e.n. ”O calamitate, de data aceasta un incendiu, a provocat distrugerea bruscă a complexului, lăsând urme”, se mai precizează în raportul arheologilor.

Descoperirea vine la un an după ce o podea din mozaic din perioada romană, într-o stare perfectă de conservare, a fost descoperită în apropiere de Verona. Plăcile multicolore, găsite sub rădăcinile unor plante de viţă-de-vie, fac parte din fundaţia unei vile romane, ale cărei ruine au fost descoperite în urmă cu un secol într-o regiune deluroasă din apropierea oraşului Negrar di Valpolicella. Vila ar fi datat din secolul al III-lea e.n.