DISTRIBUIȚI
risingsunchatsworth.co.za

Justiţia uzbecă l-a condamnat pe fostul director al unui institut public de studii la 12 ani de închisoare pentru „înaltă trădare” şi deţinere de arme, a anunţat joi Curtea Supremă a acestei ţări din Asia Centrală, citată de France Presse, scrie agerpres.

Rafik Şaifulin, politolog şi fost director al Institutului pentru Studii Strategice şi Interregionale, a fost găsit vinovat luni după un proces ţinut cu uşile închise, potrivit unui comunicat al Curţii Supreme.


Citește și : Guvernul de la Roma respinge ideea unor ‘paşapoarte de sănătate’

Justiţia nu a dezvăluit niciun detaliu asupra acuzaţiilor împotriva lui Şaifulin, despre care se spune că este un apropiat al lui Rustam Innoiatov, fostul şef al serviciilor de securitate uzbece.

Innoiatov, foarte puternic înainte de înlocuirea sa în ianuarie 2018, a fost un fidel al fostului preşedinte Islam Karimov, care a condus ţara cu o mână de fier până la moartea sa în 2016. El este văzut ca un adversar al reformelor de deschidere promovate de noul preşedinte Şavkat Mirzioev.

Rafik Şaifulin, care a fost membru al KGB în perioada sovietică, este cunoscut pentru poziţiile sale foarte proruse.

În ultimele luni, justiţia uzbecă a crescut numărul urmăririlor penale pentru „înaltă trădare”, o tendinţă pe care activiştii pentru drepturile omului o văd ca pe o continuare a politicii represive din era Karimov.

În ianuarie, un diplomat pensionat a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru „înaltă trădare”. Într-un alt caz, renumitul academician Andrei Kubatin a fost eliberat anul trecut după ce fusese condamnat în 2017 la 11 ani de închisoare pentru acuzaţii similare.

Citește și : Tentaculele mafiei italiene s-au lipit de peste 100 de milioane de euro din bani europeni

După decenii de izolare, Uzbekistanul a început o deschidere lentă cu reforme promovate de preşedintele Şavkat Mirzioev. Deşi organizaţiile internaţionale recunosc progresul, ele consideră că Uzbekistanul încă nu respectă libertăţile fundamentale sau principiile democratice.