DISTRIBUIȚI
EURACTIV.com

Un politician de opoziție din Rusia a fost reținut la Moscova, afirmă un jurnalist și un avocat, potrivit Reuters, informează mediafax.

Ilya Yashin, un politician proeminent din opoziția rusească, a fost reținut luni la Moscova, au anunțat un avocat și un jurnalist rus pe conturile lor de socializare.


Citește și : Rusia a comis o crimă de război prin lansarea unei rachete asupra unui centru comercial din orașul Kremenciuk, acuză un oficial ucrainean

Irina Babloyan, jurnalistă și prezentatoare la fostul post de radio Ekho Moskvy, a declarat că Iashin a fost reținut în timp ce ei se plimbau în parc.

„Mă plimbam cu prietenul meu, Ilya Yashin, în parcul … Poliția a venit și l-a luat pe Ilya”, a anunțat Babloyan pe Telegram.

Avocatul Vadim Prokhorov, care a reprezentat multe figuri din opoziție, a declarat că Iașin se afla în custodia autorităților pentru presupusa nesupunere față de un ofițer de poliție.

„Nu mi se permite să vizitez Departamentul de Poliție Luzhniki (din Moscova) pentru a-l (vedea) pe Ilya Yashin, aflat în detenție”, a explicat avocatul pe pagina sa de Facebook.

Jurnaliștii străni nu au reușit să verifice informațiile din surse independente și nu a existat o confirmare oficială a reținerii din partea autorităților.

Citește și : Companiile energetice franceze cer ‘reținere urgentă’ din partea clienților

Yashin, deputat municipal pentru districtul Krasnoselsky din Moscova, este un critic deschis al războiului pe care Kremlinul îl numește „operațiune militară specială”.
„Rămân în Rusia. Am mai spus înainte și repet în continuare: rușii și ucrainenii nu ar trebui să se omoare între ei. Dacă voi fi destinat să ajung în închisoare pentru discursuri împotriva războiului, voi accepta cu demnitate,” a scris Yashin pe Twitter pe 7 martie.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, în februarie, mii de persoane au fost reținute la proteste în zeci de orașe din Rusia.