DISTRIBUIȚI

Conexiunile cu gruparea mafiotă română care operează în principal în oraşul turistic mexican Cancun l-au costat miercuri funcţia pe directorul filialei din Quintana Roo (stat mexican situat în estul Peninsulei Yucatan) a Partidului Verde din Mexic, Jose de la Pena Ruiz de Chavez, care şi-a prezentat demisia, în contextul în care este vizat de anchete federale, transmite EFE, potrivit agerpres.

De la Pena apare, conform datelor publicate în această săptămână, în rapoartele cabinetului de securitate mexican ca fiind unul dintre operatorii reţelei de politicieni care ar fi colaborat cu gruparea infracţională condusă de cetăţeanul român Florian Tudor, cunoscut sub porecla de ‘Rechinul’.


Citește și: Larry Flynt A MURIT la 78 de ani

Partidul Verde a confirmat miercuri numirea unui nou lider pentru filiala sa din statul Quintana Roo, în persoana lui Pablo Bustamante, cu toate că nu a precizat motivul schimbării.

Formaţiunea politică s-a limitat să-i mulţumească „pentru munca importantă cu militanţi şi simpatizanţi” lui De la Pena, ale cărui legături cu gruparea condusă de Florian Tudor erau cunoscute şi autorităţilor americane.

Potrivit presei mexicane, Unitatea de Informaţii Financiare (UIF) din cadrul Ministerului de Finanţe mexican a îngheţat conturile bancare ale lui De la Pena ca urmare a conexiunilor sale cu mafia română.

Citește și: India şi China au convenit să-şi retragă trupele din Himalaya

Gruparea condusă de Florian Tudor, care se ocupă cu clonarea cărţilor de credit, traficul de persoane şi extorcarea, ar fi prezentă în cel puţin 15 ţări, iar în Mexic opera în 14 state, cu ajutorul unor funcţionari şi prin intermediul unor companii fantomă.

Fostul lider regional al Partidului Verde este primul politician care demisionează ca urmare a legăturilor sale cu gruparea lui Tudor, după ce în această săptămână a fost dezvăluit faptul că o reţea de oameni politici şi funcţionari din procuratura din acest stat din sud-estul Mexicului conlucra şi proteja gruparea infracţională.