DISTRIBUIȚI

Soluţia pentru a pune în acord ţările din Uniunea Europeană în cazul crizei energetice poate fi cea a unui „plafon dinamic al preţurilor”, a spus vineri comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, în legătură cu propunerea Italiei, Poloniei, Belgiei şi Greciei de a se stabili un preţ limită, dar care ar putea fi adecvat în funcţie de fluctuaţiile pieţei, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

„Ideea unui plafon al preţurilor poate avea contraindicaţii: tratamentul pieţelor sau cel faţă de ţări, deoarece este clar că atitudinea faţă de Rusia nu poate fi aceeaşi cu cea faţă de Norvegia sau Algeria. Şi se cere un instrument destul de sofisticat. De aceea, un plafon dinamic al preţurilor ar putea satisface această necesitate”, a declarat Gentiloni pentru postul italian Radio1.


Citeşte şi: Ancheta asupra fiului preşedintelui Biden dezvăluie dovezi de evaziune fiscală – Black News

Propunerea celor patru ţări, de dezbătut la Consiliul European informal ce are loc vineri la Praga, potrivit presei italiene, sugerează introducerea unui plafon al preţurilor „dinamic”, care să aibă o marjă legată de diferiţi indici şi să fie flexibil la fluctuaţiile rezonabile ale ofertei şi cererii.

„Cred că discuţiile tehnice vor continua, dar, în cazul în care Comisia va pune o propunere pe masă pentru reuniunea din 20 – 21 octombrie, cred că în acest punct s-ar apropia poziţiile”, a spus Gentiloni.

Şi, deşi „trebuie să-i înţelegem pe cei care spun „aveţi grijă că, printr-un plafon al preţului la gaze s-au putea să rămânem fără ele”, cert este că avem înmagazinări de peste 90%, am redus utilizarea gazelor ruseşti de la 40% la 7,5%, astfel că riscul a scăzut foarte mult în ultimele luni”, a subliniat oficialul european.

Gentiloni s-a arătat optimist pentru că, deşi „există interese diferite şi, totodată, poziţii diferite” ale statelor membre, „acestea se apropie” şi a reamintit că şi în cazul crizei provocate de pandemie UE a avut nevoie de un timp pentru a adopta o strategie comună.

Citeşte şi: Franţa intenţionează să trimită din nou Kievului tunuri Caesar – Black News

„Cred că a venit momentul să depăşim aceste divergenţe (…) S-au prelungit destul şi cred că Comisia este dispusă, măcar, să facă o propunere privind un plafon la benzină”, a adăugat Gentiloni.

„Vom avea de-a face cu sprijinirea economiilor noastre, a familiilor, sprijinirea locurilor de muncă. Şi există riscul să fie sectoare ameninţate de această criză. Toate acestea vor necesita nu numai un efort al fiecărei ţări în parte, dar şi instrumente comune”, a mai spus el.