DISTRIBUIȚI
CNN International

Un păstor din China a devenit marţi erou pe reţelele de socializare după ce a salvat vieţile a şase participanţi la un ultramaraton într-o zonă montană, în timpul căruia 21 de atleţi şi-au pierdut sâmbătă viaţa din cauza condiţiilor meteorologice extreme, potrivit AFP, scrie agerpres.  

Cei 172 de atleţi care au luat sâmbătă startul la o cursă ultra-fond pe o distanţă de 100 de kilometri, menţinută de organizatori, în ciuda alertelor Biroului meteorologic din provincia Gansu (nord-vest), au fost surprinşi pe traseu de grindină, ploaie îngheţată, vânturi violente şi temperaturi în mare parte negative.


Citește și : 3,5 milioane de oameni au fost răpuşi de COVID-19

Pe reţeaua de socializare chineză Weibo, internauţii l-au elogiat pe Zhu Keming, un păstor a cărui prezenţă de spirit în momentul maxim al furtunii a fost relatată de presa chineză.

Sâmbătă la prânz, Zhu se afla cu turma la păscut, când condiţiile meteorologice s-au degradat brusc, forţându-l să caute adăpost într-o grotă unde existau de obicei stocuri de îmbrăcăminte şi alimente pentru cazuri de urgenţă.

În această grotă a adăpostit un prim alergător, care suferea de crampe, încălzindu-i mâinile şi picioarele în jurul focului.

Înştiinţat de alţi patru alergători care au venit să se refugieze în grota sa, ciobanul a înfruntat elementele naturii pentru a veni în ajutorul unui al şaselea alergător, aflat în pericol în exterior.

Deşi acţiunile sale sunt considerate eroice, Zhu a declarat pentru presa chineză că este ”o persoană obişnuită, care a făcut ceva obişnuit”, regretând că nu i-a putut salva pe ceilalţi alergători decedaţi de hipotermie.

”Erau doi bărbaţi care şi-au pierdut viaţa, iar eu nu am putut face nimic pentru ei (…) şi sunt dezolat”, a mai spus acesta.

Autorităţile din provincie au mobilizat o echipă la faţa locului pentru a ancheta cauzele catastrofei, potrivit presei locale.

Citește și : 25% dintre adolescenţii sud-coreeni sunt depresivi

Această dramă a stârnit indignare şi a ridicat multe semne de întrebare în această ţară care a făcut o pasiune pentru cursele de alergare în ultimii ani.

Cel puţin cinci curse au fost anulate ca urmare a evenimentelor de sâmbătă, potrivit The Paper, o publicaţie din Shanghai.