DISTRIBUIȚI

Un partid danez de extremă dreapta a anunţat lansarea unei campanii pentru republicarea caricaturilor reprezentându-l pe profetul Mahomed pe care profesorul francez Samuel Paty le arătase elevilor săi cu câteva zile înainte de asasinarea sa, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Uciderea lui Samuel Paty este la originea campaniei prin care vrem să-i susţinem familia şi lupta pentru libertatea de exprimare’, a afirmat vineri pentru France Presse Pernille Vermund (foto), preşedinta partidului antiimigraţie Nye Borgerlige (Noua Dreaptă), care ocupă patru locuri din cele 179 ale parlamentului danez.


Citeşte şi: Peste 18.000 de germani au aflat că sunt infectaţi cu COVID în ultimele 24 de ore

Pe site-ul său, partidul a lansat o strângere de fonduri pentru ‘a publica advertoriale cu desenele din Charlie Hebdo în jurnalele daneze’.

În mass-media din Danemarca, unde caricaturile nu au mai fost publicate recent, campania suscită un entuziasm foarte rezervat.

‘La @EkstraBladet vom lua poziţie cu privire la publicitatea @NyeBorgerlige după ce o vom fi văzut. Nu înainte’, a indicat pe Twitter redactorul-şef al tabloidului, Poul Madsen.

‘Condamnăm terorismul musulman şi susţinem 100% Franţa, persoanele ucise şi libertatea de exprimare, dar respectându-ne în acelaşi timp salariaţii noştri’, a adăugat el.

‘Nu sunt deloc sigură că vor fi publicate, dar, ca femeie politician, am obligaţia să mă angajez că evoluţiile din societate sunt în favoarea a mai multă libertate de exprimare, nu mai puţină’, a declarat deputata.

Citeşte şi: O braziliancă a fost ucisă în atacul terorist din Nisa

Prima publicare a caricaturilor în urmă cu 15 ani de către cotidianul danez Jyllands Posten a provocat la acea vreme furia a numeroşi musulmani şi manifestaţii antidaneze în multe ţări. Islamul interzice, în interpretarea sa strictă, orice reprezentare a profetului Mahomed.

Caricaturile au fost publicate ulterior de săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, ca şi de alte jurnale europene, în 2006 în apărarea libertăţii presei. În 2015, redacţia Charlie Hebdo a fost ţinta unui atentat jihadist soldat cu 12 morţi, printre care jurnalişti şi caricaturişti ai revistei.