DISTRIBUIȚI

Un parteneriat cu poliţia română destinat prevenirii traficului de persoane pe aeroportul din Glasgow a fost suspendat din cauza incertitudinii legate de Brexit, transmite joi Press Association, citând dintr-un raport de inspecţie la poliţia de frontieră din această incintă, potrivit agerpres.

În baza parteneriatului creat în 2018, poliţişti români se deplasau în Scoţia pentru a gestiona cursele aeriene ‘cu risc ridicat’ venite din România, o colaborare pe care raportul de inspecţie l-a descris ca ‘extrem de util’.


Citește și : Trump condamnă votul din Camera Reprezentanţilor: ‘Cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria americană’

Românii au format anul trecut 91% din numărul pasagerilor a căror siguranţă a fost motiv de preocupare pentru autorităţile de pe aeroport, însă problemele de limbă le creau dificultăţi britanicilor în strângerea de informaţii.

Parteneriatul a fost suspendat în februarie, noul raport arătând că, în opinia personalului, aceasta s-a datorat incertitudinii legate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

‘Echipa SAMS (de prevenire a sclaviei moderne) din Glasgow speră că el va putea reîncepe la un moment dat’, se mai spune în raportul Inspectorului-şef independent al frontierelor şi imigraţiei, publicat joi.

Conform documentului, poliţia de frontieră de pe aeroportul din Glasgow a identificat 121 de cazuri potenţiale de persoane traficate în 2018, la jumătate faţă de cele 241 din 2017.

Un mare număr de curse aeriene low-cost din Europa de Est, inclusiv din România, aterizează pe aeroportul din acest oraş.

România este considerată o ţară ‘cu risc ridicat’ de către poliţia de frontieră în ce priveşte nevoia de prevenţie a traficului de persoane.

Citește și : Gruparea jihadiștilor confimă moartea lui al-Baghdadi și își desemnează un nou lider

Inspectorii au descoperit că poliţiştii aveau probleme de comunicare şi uneori apelau la alţi pasageri pentru traduceri, ceea ce a fost considerat ca îngreunând identificarea potenţialelor victime.

Intervenţia poliţiştilor români a ajutat la depăşirea barierei lingvistice pentru personalul britanic. În plus, acesta le-a putut oferi sprijin pasagerilor identificaţi ca vulnerabili şi care aveau nevoie să contacteze autorităţile din România.