DISTRIBUIȚI
Život - Aktuality.sk

Un tribunal din Slovacia a decis că parlamentarul slovac de extremă dreapta Milan Mazurek (foto) se face vinovat de rasism şi l-a condamnat la plata unei amenzi, a anunţat joi postul TV TA3, informează dpa, potrivit agerpres.

Membru al Partidului Poporului – Slovacia Noastră (extrema dreaptă) şi parlamentar din 2016, Mazurek i-a calificat pe membrii minorităţii rome drept „asociali” şi „paraziţi” care vor doar să „sugă” de la sistemul de asistenţă socială al Slovaciei.


Citeşte şi: Cel mai mare producător de lactate din Franţa RETRAGE de pe piaţă tone de alimente pentru bebeluşi, infestate cu Salmonella

În contextul în care incitarea la ură rasială poate fi pedepsită în Slovacia cu până la şase ani de închisoare şi revocarea funcţiei de parlamentar, Mazurek a fost obligat la plata unei amenzi de 5.000 de euro.

Milan Mazurek a declarat că verdictul este unul „absurd” şi că procesul a fost unul „motivat politic, având drept singur scop descurajarea luptei noastre pentru drepturile oamenilor decenţi”.

La rândul lor, procurorii şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu pedeapsa prea blândă. Ambele părţi pot înainta apel.

Citeşte şi: Descoperire HORROR într-o staţiune celebră din Mexic. 6 cadavre au fost găsite spânzurate de poduri

Populaţia romă din Slovacia este estimată la circa 400.000, fiind a doua cea mai mare minoritate din această ţară membră a UE, după cea maghiară.

Majoritatea etnicilor romi trăiesc în sărăcie şi, potrivit Amnesty International şi Centrului European pentru Drepturile Romilor, se confruntă cu discriminare şi diferite forme de segregare