DISTRIBUIȚI
Drew Angerer/Getty Images

Un parlamentar republican din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA, cunoscut pentru poziţiile sale anti-imigraţie foarte dure, şi-a exprimat uimirea în legătură cu faptul că termenul „suprematist alb” este perceput drept jignitor, înainte de a reveni asupra declaraţiilor sale, care au suscitat critici, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

„Naţionalist alb, suprematist alb, civilizaţie occidentală. De când acestea au devenit jignitoare?”, a întrebat Steve King, ales de nouă ori la rând în Congresul american, ultima dată în noiembrie 2018. „De ce am stat în bancă la şcoală unde am fost învăţat valoarea istoriei şi a civilizaţiei noastre?”, a continuat congresmanul de Iowa într-un interviu pentru New York Times.


Citeşte şi: Proteste de amploare în Argentina. Oamenii s-au săturat de austeritatea lui Macri!

Adept al unei retorici încă şi mai lipsite de complexe decât a lui Donald Trump asupra oricărui subiect ce priveşte imigraţia şi minorităţile, susţinător înfocat al construirii unui zid la frontiera între SUA şi Mexic, Steve King este cunoscut pentru declaraţiile sale polemice. El a afirmat între altele că aproape toţi copiii de migranţi sunt traficanţi de droguri şi a propus, de asemenea, ca migranţii să fie selecţionaţi ca nişte câini de curse.

La câteva ore după publicarea articolului şi după un nou val de critici, King a ţinut să-şi precizeze poziţia într-o declaraţie postată pe contul său de Twitter. „Vreau să fiu clar asupra unui punct: resping aceste etichete şi ideologia malefică ce le defineşte”, a notat el cu privire la „naţionaliştii albi” şi „suprematiştii albi”. „De asemenea, eu condamn orice persoană care susţine această ideologie malefică şi fanatică, ce s-a tradus, în versiunea sa cea mai extremă, prin uciderea sistematică a şase milioane de evrei nevinovaţi”.

Citeşte şi: SUA au început retragerea militară din Siria

Cu toate acestea, el s-a definit drept „naţionalist”, precizând că „problema nu o constituie originea etnică”.