DISTRIBUIȚI
South China Morning Post

Un deputat din Hong Kong prezent într-o fotografie de grup alături de preşedintele chinez Xi Jinping în timpul vizitei liderului chinez în centrul financiar din această săptămână a confirmat duminică că a fost testat pozitiv pentru coronavirus, informează mediafax.

Steven Ho stătea la două rânduri chiar în spatele lui Xi Jinping, potrivit fotografiilor publicate de guvern.


Citește și : Lukaşenko amenință cu represalii militare împotriva oricui ar ataca Belarusul

Parlamentarul a fost testat negativ în prima zi a vizitei lui Xi, joi, şi a avut apoi, un test incert, vineri, a declarat el, potrivit France 24.

El nu a luat parte la niciun eveniment vineri după rezultatul incert al testului, a precizat el într-o declaraţie pe reţelele de socializare.

„Proba din 1 iulie a fost una cu o infecţiozitate extrem de scăzută şi a fost catalogată ca fiind incertă, dar, de dragul securităţii publice, nu am participat la evenimentele din acea zi”, a scris Ho.

China este singura economie majoră care încă mai urmăreşte o abordare de tip „zero-Covid”, care constă în eliminarea focarelor pe măsură ce acestea apar, folosind închideri rapide şi teste în masă.

Xi Jinping nu a părăsit China de aproape 900 de zile, iar graniţele ţării au fost în mare parte sigilate pentru majoritatea străinilor.

Citește și : Zelenski face apel la sprijin internaţional pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei după încheierea războiului

Hong Kong urmăreşte o versiune mai uşoară a metodei zero-Covid, dar a menţinut în vigoare restricţii severe de călătorie şi de adunare pe tot parcursul pandemiei.

Reguli extraordinar de stricte au fost impuse pentru a se asigura că atât coronavirusul, cât şi opoziţia politică nu se aflau pe orbita lui Xi în timpul călătoriei sale în oraş, unde o mişcare democratică a fost zdrobită de la protestele uriaşe de acum trei ani.