DISTRIBUIȚI
Reuters

La o lună de la începerea protestelor în Bulgaria, un important parlamentar din GERB, formaţiunea premierului Boiko Borisov, a declarat duminica aceasta că executivul este pregătit pentru discuţii cu demonstranţii, informează dpa, potrivit agerpres.

„Suntem gata de dialog”, a declarat Toma Bikov într-un interviu acordat agenţiei de presă bulgare Focus.


Citește și : Premierul libanez Hassan Diab vrea să propună organizarea de alegeri anticipate

Bikov a făcut apel la protestatari, care fac parte din diferite grupări, să-şi desemneze reprezentanţi care să-şi formuleze revendicările.

Din 9 iulie, mii de protestatari s-au raliat apelului de demitere a guvernului condus de premierul Boiko Borisov, precum şi a procurorului general Ivan Gheşev.

Demonstranţii au cerut şi organizarea de noi alegeri, cu toate că următoarele alegeri la termen sunt prevăzute abia pentru luna martie a anului 2021.

Protestatarii, susţinuţi de socialişti, aflaţi în opoziţie, şi de preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, acuză guvernul de corupţie şi de legături cu oligarhii.

Guvernul naţionalist conservator, de coaliţie, aflat la putere din 2017, a anunţat vineri că nu va demisiona „la presiunea protestelor de stradă”.

Citește și : Pompeo va semna la Varşovia un contract privind creşterea prezenţei militare a SUA în Polonia

Sâmbătă au avut loc proteste paşnice în capitala Sofia, unde demonstranţii au reconstruit taberele ilegale care au blocat principalele trei intersecţii din oraş. Proteste au mai avut loc şi la Varna, oraş la Marea Neagră, şi la Plovdiv, în sudul Bulgariei.