DISTRIBUIȚI

Autorităţile din regiunea autonomă Kurdistan, în nordul Irakului, au inaugurat duminică prima etapă a ”unui parc arheologic” care adăposteşte vestigii cu o vechime de 2.700 de ani: impozante basoreliefuri sculptate pe zidurile unui canal de irigaţii datând din epoca asiriană, potrivit AFP şi agerpres.

Aceste panouri, aflate în situl arheologic Faida, au fost scoase la lumină în mai multe etape în ultimii ani, în urma unei misiuni care a reunit arheologi italieni de la Universitatea din Udine şi omologi din regiunea Kurdistan.


Citeşte şi: Greva CONTINUĂ la TotalEnergies (VIDEO)! Guvernul francez cere greviştilor ‘să nu blocheze ţara’ – Black News

Basoreliefurile datează din timpul domniilor regelui asirian Sargon al II-lea (721-705 î.Hr) şi a fiului şi succesorului său, Senaherib.

În mijlocul unui peisaj muntos, o ceremonie oficială a fost organizată duminică în prezenţa guvernatorului din Dahuk, provincia autonomă Kurdistan, şi a ambasadorului Italiei în Irak, Maurizio Greganti.

Pentru moment, accesul în parcul Faida va fi ”limitat la turişti străini (…), cercetători şi experţi”, a indicat Bekas Brefkany, din cadrul Direcţiei pentru antichităţi din Dahuk.

Situl include un canal de irigaţie care datează din epoca asiriană cu o lungime de zece kilometri. Un număr de 13 basoreliefuri monumentale, sculptate în ziduri, au fost descoperite până în prezent.

”E posibil ca în viitor să fie descoperite şi alte panouri”, speră Bekas Brefkany.

Au fost realizate fie la comanda lui Sargon al II-lea, fie la cea a lui Senaherib, a explicat în 2021 pentru AFP Daniele Morandi Bonacossi, codirectorul italian al misiunii arheologice.

Fiecare casetă reprezintă un rege asirian în timp ce se roagă în faţa a şapte dintre cele mai importante divinităţi din panteonul asirian, reprezentate sub forma unor statui.

Rege al Asiriei în secolul al VIII-lea î.Hr, Sargon al II-lea a stabilit capitala în nordul Irakului, unde astăzi se află câmpia Ninive, în apropiere de Mosul.

Faida este primul dintr-un total de cinci parcuri similare pe care autorităţile din Kurdistan intenţionează să le înfiinţeze.

În viitor, acest proiect va constitui ”o atracţie turistică şi o sursă de venituri”, a indicat pentru AFP Brefkany.

Irakul este leagănul civilizaţiilor sumeriană, akkadiană, a Babilonului şi a Asiriei, cărora umanitatea le datorează tehnica scrisului şi primele oraşe.

Citeşte şi: Macron îndeamnă Berlinul la ‘solidaritate’ europeană – Black News

Ţara se confruntă de mai multe decenii cu fenomenul jefuirii artefactelor antice, în special după invazia americană din 2003 şi sosirea jihadiştilor din gruparea Stat Islamic zece ani mai târziu.

După decenii de conflicte, Irakul se deschide timid turismului mondial şi primeşte, în ciuda infrastructurii turistice inexistente, călători occidentali.